page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

   Juni       Haar & Huid       Detox       Seizoensgroenten       Oudere volkeren       Weetje   -   Terug naar de harenkalender   -   

 Juni 

Leef liever onbekommerd

In deze maand, die ons met warme dagen en lange zachte nachten verwent, tonen zich de eerste vruchten van ons werk, zoals ze in januari geplant en in maart voorbereid zijn en zich in mei voor de eerste maal lieten vermoeden. In deze mooie maand is veel te vieren: bruiloft van de 'maagd' en haar geliefde en de kortste nacht van het jaar vallen in deze periode.

In onze hectische tijd vergeten we al te vaak ook eens iets goeds voor onszelf te doen. Juist de zomer is bij uitstek geschikt om ons te bekommeren om ons eigen welbevinden.

Vriendschappen en verenigingen, bruiloften en dansopvoeringen vinden allemaal bij voorkeur plaats in juni. Niet in de laatste plaats is juni de maand van 

de magische midzomernacht.

De twee dagen van volle maan zijn in de maand juni net als de fase van afnemende maan ideaal om te vasten of om met een dieet te beginnen. Uw lichaam wordt ontgift en ontslakt en u voelt zich als herboren.

 Haar en huid in de vroege zomer 

Uw haar is in deze periode best in haar element. Juni is dé maand met de meeste zonuren, dus ook de maand waarin u de meeste vitamine D opneemt. Uw skelet, spieren en immuunsysteem komen nu helemaal aan hun trekken. Ook uw haar heeft hier profijt van, uw weelderige lokken groeien als nooit tevoren. 

De zon doet natuurlijk ook wat met uw haarkleur, als u uw haar niet verft is er niet zoveel aan de hand, juist het effect van de door zon 'gebleekte' punten staat heel natuurlijk.

 Detox? 

We gaan nu een kijkje nemen in de 'galfabriek', de lever. Dit is, zonder hem te willen beledigen, de grootste klier in ons lichaam, die grotendeels in de rechter-bovenbuikholte, onder de ribben ligt en bij een volwassen mens ongeveer 7 kilo weegt.

 Let op uw poen, eet het seizoen: Echte lentegroenten 

Aardperen

Biet (rood, wit, oer, geel) 

Pastinaak

Asperges

Andijvie

Broccoli

Bloemkool

Kapucijners

Chinese kool

Doperwten

Knolselderij

Koolrabie

Veldsla

Winterpostelein

Waterkers

Witte kool

Zeekraal

Aardappels

Peultjes

Molsla

Prei

Rabarber

Pompoen

Raapstelen

Radijs

Rammenas

Rode kool

Rucola

Selderij

Sla

Spinazie

Zuring

Wortelen

Witlof

Venkel

Ui

Meiraap

 Natuurfeesten & oudere volken 

21 juni: Zomerzonnewende, Midzomer, Litha

Litha is ook bekend onder de namen Midzomer, Zomer solstitium en Zomerzonnewende. Dit feest wordt traditioneel op de vooravond van de zomerzonnewende gevierd op 21 juni, zomer equinox, de langste dag, en de kortste nacht, nadien zullen de dagen terug korter worden tot Yule.

Met Litha bereikt alles een hoogtepunt, alles om ons heen is groen en vruchtbaar. In het plantenrijk gaat de groei nu over in rijping. Ook is het een keerpunt in de cyclus, we vieren deze langste dag vol overvloed, vruchtbaarheid en vreugde maar tegelijk markeert deze dag de overgang naar de donkere tijd van het jaar.

Litha is een vrolijk jaarfeest geweest, er werd muziek gemaakt in de vorm van drums, zang en dans.  Naast de vreugde is ook bezinning de boodschap. 
De midzomervuren werden aangestoken voor reiniging, bescherming en de hoop. Om geluk af te dwingen werd er door de vuren gesprongen en werden lantaarns rond de huizen gehangen. De hoop dat de zon zijn warmte lang genoeg zal behouden, zodat er een goede oogst zou zijn. Vaak werd er tijdens deze kortste nacht niet geslapen. 

De zonnegod die driemaal over Moeder aarde streelt en haar zo het respect geeft dat haar toekomt. Hij verwarmd haar, zodat de vrucht die zij draagt kunnen groeien en rijpen. Zo zullen ook de mannen hun zwangere vrouwen respecteren en hun wonder laten geschieden. Het is de tijd der geboorte en wedergeboorte. 

In de Westerse kerk is dit het feest van St. Jan de Doper die door het ritueel van de doop met water, de mensen zuiverde en liet herboren worden.

24 juni: ​Sint Jan:

Het feest van Johannes de Doper wordt al in 506 tot de hoofdfeesten gerekend. Het was de geboortedag van Johannes de Doper die een half jaar voor Christus geboren was. Het midzomerfeest moest wijken, hoewel de naam veranderde, het feest bleef gelijk, het feest werd omgedoopt.

Fijn gewreven geven de bloemen een rode kleur af. Dit is het St. Jans bloed. Ze zouden ontstaan zijn door de bloedspatten van St. Jan. De plant wordt om die reden wel St. Janskruid genoemd. De plant zou op 29 augustus het meest aan rode sappen bezitten, de datum van onthoofding van Johannes. Deze heilige zou op 24 juni geboren zijn, ze bloeit rond 24 juni en op deze dag wordt het Sint Jansfeest gevierd. Hierin onderscheidt hij zich van alle andere heiligen waarvan alleen de sterfdag gevierd wordt, hij heeft namelijk twee feesten, namelijk 24 juni omdat hij 6 maanden voor Chr. ontvangen is en zijn onthoofding op 29 augustus. St. Jan is geboren 6 maanden voor Christus. Het feest zou een herinnering zijn aan het gebeente van Johannes dat verbrand werd op die dag. De verza­melde bloemen zouden een herinnering zijn dat Johannes bloemen voor de hemel verzameld had. Dit is een gekerstend gebruik dat voorheen op 21 juni werd gedateerd, de dag van de midzomerzonnewende. Door een onvolledige herziening van de Gregoriaanse kalender valt Sint Jan (en kerstmis) drie dagen later dan de originele feesten.

Hij was een licht, een brandend en helder licht zoals Christus hem noemde. Nu geloofde men dat het kwaad geen uitwerking meer had als het St. Jansevangelie gelezen was. Werd er 's nachts iets verdacht gezien dan diende het St. Jans evangelie gebeden te worden. Dit gebruik van het St. Jansevangelie werd op 18 augustus 1601 in synode van Gouda verboden.

In de general prologue vertelt Chaucer (1387): "So plesaunt was his 'In principio', de openingswoorden van de gospel van St. Jan die in de middeleeuwen het middel was tegen de duivelse machten. Vele Johanneslegenden hebben zich om de 24ste juni gegroepeerd en stammen uit de heidense tijd. Zoals het Johannesbad, de bloemenoffers aan de stroom en het Johannesvuur. Dit laatste gebruik komt nog in vele gebieden voor waar het vuur op de vooravond wordt aangestoken.

Haar & Huid
Detox
Seizoensgroenten
Oudere volkeren

Deze maand hebben we de meeste zonuren van het hele jaar, ons haar groeit nu ook sneller omdat we van de zon meer vitamine D krijgen. Vroeger betekende lang haar 'kracht'. Lees hier meer over de culturele kijk op haar.

.

Weetje
bottom of page