page contents Haar & Huid | estilona google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

Haar & Huid tijdens de seizoenen

 Haar & Huid in de winter 

De winter is een pittige periode voor uw haar. Tijdens een periode van vorst wordt uw haar statisch en kan hierdoor zelfs afknappen. Omdat we de winterdag de centrale verwarming met liefde aan het werk zetten wordt uw haar ook nog eens heel droog.

Tijdens de winter heeft niet alleen uw haar het moeilijk, ook uw huid behoeft extra aandacht.

De snijdende oostenwind in combinatie met de centrale verwarming binnenshuis of op uw werk plus die lekkere hete douche om eens goed op te warmen maken het er voor uw huid niet aangenamer op. De huid is droog en uw vingers kunnen hierdoor pijnlijke scheurtjes vertonen. Uw hoofdhuid en gezicht schilferen, het lijkt alsof u roos heeft, maar dat is het niet!

Met een beetje creativiteit is hier ook zeker wat aan te doen. Ga de winterdag nooit met nat haar naar buiten. Juist nat haar is (nog) kwetsbaarder dan droog haar. 

Bedek uw hoofd, dit kunt u doen door een ijsmuts te dragen, of als u een  capuchon aan uw jas heeft, gebruik deze dan ook.

Wanneer uw haar statisch is heeft het een tekort aan vocht, u kunt tijdens deze periode vochtinbrengende producten gebruiken. Let wel op met producten waar siliconen aan toegevoegd zijn, deze verzwaren uw haar en voelen glibberig aan. Cosmetische siliconen herkent u op de ingrediëntenlijst als alle stoffen die eindigen op 'meticone'.  

Voor (of juist tegen) de droge huid in uw gezicht of op uw handen gebruikt u het beste een wat vettere crème. U zou er ook voor kunnen kiezen om tijdelijk een nachtcrème (voor de droge huid) overdag te gebruiken.

De huid is een uitscheidingsorgaan, wanneer het niet nodig is, smeer uw huid dan niet helemaal dicht.

Haar & Huid tijdens het (vroege) voorjaar

We weten allemaal, 'maart roert z'n staart'. Het hoeft allemaal niet zo dramatisch te zijn, met een beetje geluk hebben we in maart al te maken met een vervroegd voorjaar.

'April doet wat ie wil', 'het kan vriezen en het kan dooien'.

Mei, de maand van de ijsheiligen. Halverwege deze maand zou het theoretisch niet meer mogen vriezen. De weergoden houden zich daar niet ieder jaar even strikt aan.

De zon neemt merkbaar in kracht toe en daar willen we graag een straaltje van meepikken. Voor haar en huid is dat gelukkig niet zo dramatisch. Wanneer het vriest doen we er verstandig aan om niet met nat haar de deur uit te gaan en het haar te beschermen door een hippe muts of capuchon te dragen. Overdag zou dit wel mee kunnen vallen (afhankelijk van wat het voorjaar doet), maar de nachten kunnen nog erg fris zijn.

Als we met een warm voorjaar starten kunt u uw haar en huid gewoon verzorgen zoals u dat gewend bent en het komt helemaal goed. Voor persoonlijk advies kunt u natuurlijk contact opnemen.

 Haar & Huid in de zomer 

De zomermaanden schenken ons veel zon en zonuren, dus vitamine D. Uw skelet, spieren en immuunsysteem komen nu helemaal aan hun trekken. Ook uw haar heeft hier profijt van, uw weelderige lokken groeien als nooit tevoren. 

Uw haar heeft niet zoveel moeite met de zomer, maar als u een zon-zee-strand vakantie viert wordt dat een ander verhaal. Bescherm uw haar door een hoed of petje te dragen. Mocht u bij het strand in de gelegenheid zijn om uw haar nat te maken met kraanwater, doe dat dan zeker voordat u de zee (of het zwembad met chloorwater) in duikt. Door uw haar eerst helemaal nat te maken is het al verzadigd, zo kan het zee- en/of chloorwater uw haar niet te veel aantasten.

De zon doet natuurlijk ook wat met uw haarkleur, als u uw haar niet verft is er niet zoveel aan de hand, juist het effect van de door zon 'gebleekte' punten staat heel natuurlijk.

Wanneer u uw haar wel verft kán het in de zomermaanden wat vervelend uitpakken. Met een plantenkleurkuur is er niets aan de hand, reguliere haarverf kan in deze periode voor onwenselijke situaties zorgen. Uw haarkleur kan sneller vervagen door de zonnestralen, maar ook de kwaliteit van uw haar zal verslechteren, omdat het haar zó is aangetast dat het de beschermlaag kwijt is. De haarkwaliteit zal alleen maar achteruit gaan, hier is geen enkel cosmeticaproduct tegen opgewassen.

Als uw huid gevoelig is voor verbranding in de zon, is het verstandig om zoveel mogelijk direct zonlicht te mijden. U kunt er ook voor kiezen om natuurlijke oliën in te zetten als zonnebrand. Deze oliën bevatten van nature een SPF (Sun Protection Factor):

Frambozenzaad olie: SPF 28 - 50

Tarwekiemolie : SPF 22,4

Wortelzaadolie: SPF 18,8

Olijfolie: SPF 7,5 - 9,2

Kokosolie: SPF 7,1

Jojobaolie: SPF 6

Amandelolie: SPF 4,6

 Haar & Huid tijdens de herfst 

In deze tijd van het jaar wordt de wereld om ons heen grauw en nat. We krijgen te kampen met regen, wind en herfststormen. Na die lekkere najaarswandeling door het bos komen we niet altijd even florissant thuis.

De gel of haarlak die 's ochtends op het haar is aangebracht wordt een kleffe bende, de wind doet er nog vrolijk een schepje bovenop. Haren en wind zijn geen vriendjes van elkaar. De wind beschadigd uw mooie haar, daar zit u niet op te wachten.

We zijn ook niet altijd in de gelegenheid om ons bezoekje naar de buitenwereld uit te stellen tot die regenbui is verdwenen of de wind is gaan liggen. Vanaf deze tijd zit er eigenlijk niet veel anders op dan uw haar af te dekken met een hippe muts of een capuchon om uw haar mooi en glanzend te houden, zodat de wind uw haar niet kan teisteren.

Uw huid mist tijdens de herfstmaanden de zonnestralen en kan hierdoor geen vitamine D aanmaken. U zult merken dat uw haar niet meer zo snel groeit als in de zomer. Wanneer uw vitamine D gehalte aan de lage kant is kunt u te maken krijgen met sombere gevoelens, dit noemt men in de volksmond een 'winterdepressie'. 

Wanneer u zich neerslachtig voelt kunt u stress ervaren, dit is onder andere een grote boosdoener van haaruitval. U doet er daarom goed aan om tijdens de herfst vitamine D bij te slikken. Wanneer uw vitamine D gehalte voldoende is maakt u het gelukshormoon serotonine aan. 

Want positieve gedachten geven goede stoffen af in ons lichaam, maar negatieve gedachten geven gifstoffen af in ons organisme. Wanneer u teveel gifstoffen in uw lichaam heeft wordt u ziek. Dit kunt u zelfs beïnvloeden door uw voeding (bewerkt of puur). Wanneer er veel positieve stoffen naar uw organen worden gestuurd heeft dat een zeer gunstige uitwerking op een goed werkend immuunsysteem. Ook uw haar en huid varen daar wel bij.

 In september extra aandacht voor haar & huid 

De zon schittert nog hoog aan de hemel, toch merken we al dat de dagen korter worden. Langzamerhand gaan we de verandering tegemoet van warm naar koud, van licht naar donker. Dit heeft ook zijn weerslag op de groei van ons haar. U kúnt haaruitval ervaren aan het eind van de zomer.

 

Wij hebben een flinke dosis vitamine D nodig, nu de zon in kracht en in uren afneemt doen we er verstandig aan om nu al vitamine D bij te slikken. Want die 'R' in de maand is zeker van toepassing op de D vitaminen.

Vitamine D komt in voeding zelden voor, het is echt een zonnevitamine. Vitamine D zorgt onder andere voor calcium, het versterkt ons skelet. Maar dat is niet alles, het zorgt ook voor een actief immuunsysteem en is een belangrijke vitamine bij de bestrijding van auto-immuunziekten, zoals reumatische artritis of multiple sclerose.

 

Mensen met een lage concentratie vitamine D in het bloed nemen de giftige stof lood sneller op en zijn dus minder beschermd. De gevaarlijke loodmoleculen maken in het darmslijmvlies gebruik van dezelfde transportwegen als vitamine D. Daarom is het belangrijk voldoende vitamine D in te nemen, zodat de concurrentiestrijd in het organisme tegen giftig lood elke dag opnieuw kan worden gewonnen.

Alle chemisch haarverven zijn opgebouwd uit twee componenten: de kleur en de ontwikkelaar. Fabrikanten produceren een breed scala aan kleuren die variëren van een lichte witblond tot as, brandweerauto rood, mahonie, en lichtbruin tot kobalt zwart. De ontwikkelaar bevat waterstofperoxide en ammoniak die tot in de moleculaire structuur van de haarschacht doordringen en laat de kleurstofmoleculen in het haar achter, terwijl fenyleendiamine de uiteindelijke kleur van het haar bepaald. Sommige permanente haarverven kunnen ook koolteer en potentieel schadelijke petrochemische en toxische metalen zoals lood of kwik als ontwikkelaars bevatten. 

Studies hebben het gebruik van chemische haarkleurmiddelen gekoppeld aan een toename van onder andere blaaskanker, dermatitis, depigmentatie, reumatoïde artritis en ademhalingsproblemen.

 

Vitamine D is eigenlijk een hormoonvitamine, het zorgt voor vruchtbaarheid. In de dierenwereld is dat heel mooi geregeld. Zonlicht zorgt voor groei, niet alleen de groei van het skelet, maar ook uw haar gaat sneller groeien als u veel aan zonlicht blootgesteld wordt. 

Wanneer men puppy's vanaf de geboorte in een donkere ruimte opsluit (niet doen hoor!), zullen ze kaal blijven. Zodra de pups worden blootgesteld aan zonlicht zal hun vacht (weer) gaan groeien.

In de natuur zijn katachtigen in de herfst-/winterperiode niet krols, en daarom ook niet vruchtbaar.

Paarden zijn (even kort door de bocht genomen) vruchtbaar van medio maart tot september, de cyclus van het paard past zich aan aan de seizoenen. Dit zien we ook bij dieren die in het wild leven, zoals reeën, wilde zwijnen of Schotse Hooglanders. Zij hebben een bronsttijd (paarseizoen), maar ook een 'baar'seizoen.

Meestal valt de bronst samen met de herfst of de lente. Dit heeft te maken met de lengte van de dracht. Het jong wordt dan geboren in een periode van het jaar waarin het de meeste overlevingskans heeft. Bij dieren die ongeveer een jaar drachtig zijn, zal over het algemeen de bronsttijd in de lente zijn. Maar bij dieren die ongeveer een half jaar drachtig zijn, zal het in de herfst vallen.

 

Het voorbeeld van dieren, zonlicht en seizoenen vind ik een mooie manier om uit te leggen wat vitamine D op hormonaal gebied doet, omdat dieren nou eenmaal dichter bij de natuur staan dan de gemiddelde mens. Heel stiekem gebeurt er bij de mens ook wel iets zodra het voorjaar aanbreekt. Dan horen we de term 'rokjesdag' weer, of 'beach body'. Nu de herfst voor de deur staat mag uw beach body weer voor een half jaartje de kast in. 

 

Ook bij hormoongerelateerde klachten doen we er goed aan om extra vitamine D te slikken. Hier bedoel ik niet alleen de geslachtshormonen, uw lichaam maakt nog meer hormonen aan die ook zeker heel belangrijk zijn.

Zo wil ik tot slot het gelukshormoon serotonine benoemen. Wanneer uw serotonine gehalte (erg) laag is kunt u depressieve klachten ervaren, vermoedelijk is uw vitamine D gehalte dan ook aan de lage kant. Dit noemen we een winterdepressie.

 

Zo zien we maar hoe belangrijk vitamine D voor ons is. Tipje dus van mij, wacht niet te lang om extra vitamine D bij te slikken.

 

Wilt u weten of uw vitamine D gehalte voldoende is? U kunt bij uw huisarts een bloedonderzoek aanvragen. Vraag tijdens de uitslag van het onderzoek altijd of u de waarden mee kan krijgen. Dergelijke onderzoeken worden altijd gemeten binnen bepaalde marges, het is voor u ook belangrijk om te weten of er zich een uitschieter binnen die marges bevindt.

 

Supplementen zijn geen vervanging van een gezonde lifestyle.

Wij zorgen graag goed voor ons haar en onze huid, maar hoe doen we dat het beste? We moeten er toch aan toegeven dat ook ons haar (en huid) gebukt gaat onder de seizoenen. Het ene seizoen vergt iets meer van ons dan het andere, daarom som ik ze hier graag voor u op.

Winter
Lente
Zomer
Herfst
September
bottom of page