page contents Estilona biologische haarkleuring google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

Plantenkleurkuur

Iedereen kent wel henna, een groene plant die oranje kleurt.
Henna wordt ook wel gebruikt voor lichaamsbeschilderingen.
Maar er zijn nog andere planten en wortels die kleur afgeven en daarmee kunnen we ook haren kleuren.

Veel mensen kennen henna alleen als de rode haarverf. Maar henna is niet alleen rood. Wanneer henna in het voorjaar wordt geoogst, hebben de bladeren nog geen kleurpigmenten ontwikkeld. Gemalen henna is dus kleurloos. Deze kleurloze henna wordt veel gebruikt als verzorgend product in shampoos/conditioners en stylingproducten.

Een plantenkleuring is echt goed voor iedereen, zeker voor zwangere vrouwen en voor mensen die een chemokuur of bestraling ondergingen of ondergaan, en ook voor mensen die een allergie ontwikkeld hebben voor het chemisch kleuren wat vaak voorkomt.

Grijs haar is een hoofdstukje apart, het is ietwat bewerkelijker. Een voordeel is dat grijs haar wel in allerlei tinten blond gekleurd kan worden. Grijs haar kan ook naar heel donker gekleurd worden maar heeft dan zeker 2 kleuringen achter elkaar nodig.

Het mooie van een plantenkleuring is dat het tegelijkertijd een haarkuur is: het haar krijgt een kleur en ook een boost en verbetert bij langer gebruik de haarkwaliteit. De haarstructuur wordt steviger door het aanwezige looizuur.  Haren die door synthetisch verven zijn aangetast worden met de plantenkleuring weer voller.
Een plantaardige haarkleur dringt niet zoals een chemische verf in de haarstructuur, de kleuring legt een laagje om elke haar heen waardoor elke haar ook iets dikker wordt, het resultaat hiervan is een vollere bos; de kuur geeft glans, stevigheid en volume. Na vaker kleuren wordt de kleur ook intensiever en dieper.  Plantaardige kleuren kunnen dus niet lichter maken, wel donkerder. Het is mogelijk om de natuurlijke kleur donkerder te kleuren of een schakering aan te brengen, warmer of koeler. Kleurschakeringen die één tot twee tinten lichter lijken dan de natuurtint zijn te suggereren, het lijkt dan optisch lichter.
Maar als er nog  lichtere tinten gewenst zijn, moet speciale (chemische) verf en zelfs blondering gebruikt worden.

Ook 100% wit haar kan op bevredigende wijze gedekt worden, rekening houdend met de mogelijkheden van de plantenkleuren.

Een kleuring houdt in principe even lang als een chemische verf. Hij kan tot 2 á 3 maanden mooi blijven. Dan zal hij langzamerhand vervagen. Bij een plantaardige kleur heeft u dus geen last van extreme uitgroei.

 

Wilt u uw haar niet helemaal kleuren maar u wilt wel net dat ene beetje glans dan kunt u kiezen voor “neutraal”, het kleurloze bestanddeel. Het werkt als een kuur en is dus verzorgend voor uw haar. Uw haar krijgt optisch meer volume, wordt steviger en krijgt een mooie glans.

Dan nog even een belangrijk punt waar vaak een misverstand van wordt gemaakt:
Over plantaardige producten wordt vaak verteld dat wanneer het haar er een keer mee gekleurd is geen andere verfproducten gebruikt kunnen worden, dit is absoluut niet waar. Estilona gebruikt schone producten en bevatten dus ook geen metaalzouten. Wel wordt u aanbevolen er een periode van 7 weken tussen te laten voordat plantaardig gekleurd wordt. Dit omdat plantaardig niet agressief is en het anders de kans niet krijgt de kleur aan te nemen.
Het chemisch kleuren van haren maakt de kwaliteit van het haar altijd slechter en het is ook ongezond.

De natuur biedt veel planten met veel verzorgende eigenschappen. In de loop der jaren hebben de verschillende plantensoorten zich aangepast aan de meest gevariëerde weersomstandigheden. Daardoor hebben de planten een grote verscheidenheid aan verzorgende stoffen ontwikkeld. Hierdoor is er al een uitgebreide reeks aan haarverzorgingsproducten op basis van planten.

De basis van de kleurpoeders is henna.

Bij lichte kleuren de neutrale henna, deze wordt in het voorjaar geoogst en geeft geen kleur af.

Bij de rode en donkere kleuren is het de herfstoogst van de hennaplant die roder, warmer en donkerder maakt.

bottom of page