page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

   Maart       Haar & Huid       Detox       Seizoensgroenten       Oudere volkeren       Weetje   -   Terug naar de harenkalender   -   

 Maart 

Het grote vertrek

Wanneer de eerste knoppen ontluiken, de eerste bloempjes hun hoofdje naar de warmer wordende zonnestralen strekken, de eerste groene blaadjes te ontdekken zijn, dan zouden we alles willen omgooien en een nieuw mens willen worden. Denk al in het begin van de maand na over hoe uw start in de lente eruit moet zien.

De paastijd is niet in de laatste plaats de periode waarin de vruchtbaarheid gevierd wordt. Deze periode is ook ideaal voor een prikkelende flirt en ontluikende liefde.

Maart is de maand van het actieve nieuwe begin. Vat moed, durf nieuwe ideeën in daden om te zetten.

 Haar en huid in de late winter 

We weten allemaal, 'maart roert z'n staart'. Het hoeft allemaal niet zo dramatisch te zijn, met een beetje geluk hebben we in maart al te maken met een vervroegd voorjaar. De zon neemt merkbaar in kracht toe en daar willen we graag een straaltje van meepikken. Voor haar en huid is dat gelukkig niet zo dramatisch. Verzorg uw haar en huid zoals u dat gewend bent en het komt helemaal goed. Voor persoonlijk advies kunt u natuurlijk contact opnemen.

Ook in maart kunnen de dagen nog erg koud zijn. Tijdens een periode van vorst wordt uw haar statisch en kan hierdoor zelfs afknappen. Omdat we de winterdag de centrale verwarming met liefde aan het werk zetten wordt uw haar ook nog eens heel droog.

Haar & Huid

 Detox? 

Tijdens de wintermaanden hebben we 'vuil' in onze darmen opgeslagen. Voor een deel zijn het overblijfsels van de voeding: in de winter eten we nogal zware gerechten en de spijsvertering is meestal trager dan hij moest zijn: tussen de darmvlokken blijft het één en ander achter, dat gaat rotten en gisten wanneer het niet tijdig wordt opgeruimd. Het bloed stroomt vrij traag door de bloedvaten en zoals een rivier slib en grint in haar bedding achterlaat, zo zet het bloed ook stoffen tegen de vaatwanden af, waardoor ze kunnen verharden en vernauwen.

 Let op uw poen, eet het seizoen: wintergroenten 

Aardappelen

Aardpeer

Andijvie

Bataat

Bleekselderij

Biet

Boerenkool

Chinese kool

Groenlof

Cavelo nero

Koolraap

Knolselderij

Paksoi

Pattison

Pompoen

Veldsla

Witte kool

Zuring

Pastinaak

Spruitjes

Prei

Radijs

Rammenas

Rucola

Rode kool

Schorseneren

Winterpostelein

Savooiekool

Sla

Selderij

Spinazie

Snijbiet

Venkel

Wortelen

Witlof

Wortelpeterselie

 Natuurfeesten & oudere volken 

21 maart: Lentenachtevening, Ostara

Ostara wordt ook de lente-equinox genoemd en wordt op 21 maart gevierd. Tijdens Ostara wordt het licht/donker aspect gevierd, de overgang van de donkere helft naar de lichte helft van het jaar. 

De God moet gezien worden als jonge, zoon, puberende tiener, zijn kracht is grillig en ongecontroleerd maar nog niet stuwend zoals tijdens Beltane. Dit is de tijd van het jaar waar er veel veranderingen en ontwikkelingen zijn, veranderingen waar wij moeten voor open staan. 
Heb je dromen? Dan is dit de tijd om te starten om deze dromen te verwezenlijken.

Dit is het feest van de lentgodin Eostre of Eastre die een maagdelijke godin is en staat voor het begin van de lente, haar tereeschijnsel stimuleert de groei op liefdevolle wijze. Zij symboliseert de wederopstanding van de natuur, daarom is Persephone ook een godin die rond het jaarfeest Ostara een grote rol speelt.

Eostre is de godin met de eieren die het symbool zijn van het nieuwe leven dat reeds merkbaar wordt en de haas die voorbode is van vruchtbaarheid en energie, als ook een symbool voor de maan. De naam Eostre is verwant aan het Germaanse Ostar dat beweging naar de opkomende zon zou betekenen. 

De moedergodin is zichtbaar bevrucht. Het is de belofte dat de zomer vruchtbaar zal zijn, het nieuwe leven wordt zichtbaar. Dit is trouwens de oorspronkelijke symboliek van de paaseieren. In de Duitse naam Ostern merkt men duidelijk de oorspronkelijke naam Ostara. 
Traditioneel kiest men op die dag ook de lentekoningin.

Beschilderde eieren

Het ei was niet enkel het symbool voor leven maar ook een van de meest bereikbare voedingsmiddelen voor alle lagen van de bevolking. Eieren werden geschilderd, als cadeautjes uitgedeeld of gebedeld door kinderen. 

Vandaag de dag kennen we de paaseieren vooral in chocoladevorm, of schilderen we de hard gekookte of uitgeblazen eieren. Een knutselwerkje dat de meesten onder de kinderen graag doen.

In diezelfde periode werden ook de bronnen gewekt. De bronnen werden versierd met bloemen om de brongeest te eren. Dit water werd door onze voorouders verzameld daar men geloofde dat het helende krachten bezat (omdat het stikstofgehalte dan hoog was).

Detox
Seizoensgroenten
Oudere volkeren

Maart, de maand dat de natuur tot leven komt; de geboorte van de natuur.

Zoals u hierboven heeft gelezen kunnen wij hier ons voordeel mee doen.

Lees hier waarom u er verstandig aan doet om het 'onkruid' niet te maaien.

.

Weetje
bottom of page