page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

   Januari       Haar & Huid       Detox       Seizoensgroenten       Oudere volkeren       Weetje   -   Terug naar de harenkalender   -   

 Januari 

Een nieuw jaar, nieuw geluk!

Deze maand is genoemd naar de Romeinse god Janus. Een nieuw jaar is begonnen, althans naar onze officiële tijdrekening. Goede voornemens worden gemaakt en nieuwe plannen gesmeden - het grote nieuwe begin staat voor de deur. Buiten heersen duisternis en kou en net zoals de dieren in hun holen houden wij ook een soort winterslaap en gaan maar weinig naar buiten.

Lange januari-nachten bieden de gelegenheid om na te denken over het komende jaar en over wat u ervan wenst en hoopt.

De winter betekent ook een nieuw begin: de dagen lengen, ook al is het nog niet direct merkbaar.

 Haar en huid in de winter 

In januari is uw haar zeer content met die 'winterslaap'. Tijdens een periode van vorst wordt uw haar statisch en kan hierdoor zelfs afknappen. Omdat we de winterdag de centrale verwarming met liefde aan het werk zetten wordt uw haar ook nog eens heel droog.

De winter is niet alleen een zwaar seizoen voor uw haar, ook uw huid heeft het moeilijk.

De snijdende oostenwind in combinatie met de centrale verwarming binnenshuis of op uw werk plus die lekkere hete douche om eens goed op te warmen maken het er voor uw huid niet aangenamer op. De huid is droog en uw vingers kunnen hierdoor pijnlijke scheurtjes vertonen. Uw hoofdhuid en gezicht schilferen, het lijkt alsof u roos heeft, maar dat is het niet!

 Detox? 

In januari is het de tijd van de knolgroenten en koolsoorten. Deze echte wintergroenten houden onze hersenen gezond. 

De spijsvertering gaat wat langzamer, we moeten vooral in deze tijd van het jaar goed blijven eten. De winterperiode leent zich niet voor het detoxen. Tijdens het detoxen zet u bij wijze van spreken de deur open, maar het vriest! Dat is niet verstandig, u zal geheid ziek worden. Niet doen dus!

 Let op uw poen, eet het seizoen: wintergroenten 

Aardappelen

Aardpeer

Andijvie

Bataat

Bleekselderij

Biet

Boerenkool

Chinese kool

Groenlof

Cavelo nero

Koolraap

Knolselderij

Paksoi

Pattison

Pompoen

Veldsla

Witte kool

Zuring

Pastinaak

Spruitjes

Prei

Radijs

Rammenas

Rucola

Rode kool

Schorseneren

Winterpostelein

Savooiekool

Sla

Selderij

Spinazie

Snijbiet

Venkel

Wortelen

Witlof

Wortelpeterselie

 Natuurfeesten & oudere volken 

6 januari: Driekoningen

In de negende eeuw kregen de drie 'koningen' een naam: Gaspar, Melchior en Balthazar. Zij werden als vertegenwoordigers van de drie mensenrassen en van de drie toen bekende werelddelen aangezien. Dit is in overeenstemming met het evangelie, immers niet alleen het oude Godsvolk, de joden, maar alle volken, dus ook de heidenvolken, zijn geroepen tot de heerlijkheid van het beloofde Godsrijk.

Haar & Huid
Detox
Seizoensgroenten
Oudere volkeren

In de oudste versie van Romeinse kalender, die tien maanden telde, kwamen de maanden januari en februari niet voor. Het jaar begon met maart. December was de laatste maand van het jaar en werd gevolgd door een periode die geen naam kende. In de zevende eeuw voor Christus werden aan de twee nieuwe maanden de namen januari en februari gegeven. 

.

Weetje
bottom of page