page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

   September       Haar & Huid       Detox       Seizoensgroenten       Oudere volkeren       Weetje   -   Terug naar de harenkalender   -   

 September 

Afscheid nemen

Dit is de maand van de oogst: de zomer loopt onomkeerbaar ten einde, de dagen worden weer korter en de nachten langer. Later in de maand kunnen we van de nazomer genieten en nog één keer warmte tanken voor de voor ons liggende koude tijd. Nu rijpen de rozenbottels, duindoorn en vlier, die we in de wintertijd goed kunnen gebruiken in de vorm van siroop of jam. Dit is ook een geschikt ogenblik om een eerste jaarbalans op te stellen. Wat heeft u dit jaar geoogst? Hebben uw inspanningen vruchten afgeworpen? Bent u tevreden en kunt u nu ontspannen achteroverleunen en zien wat er komt? Of staat u nog vlak voor de finish en moet u er nog een keer flink tegenaan?

In september komt de natuur in evenwicht. Voedt u in deze tijd met vitaminerijk eten. 

Het feest van de herfstequinox is met het ons bekende oogstdankfeest te vergelijken. De oogst van een succesvol jaar is binnengehaald en zal ons gedurende de winter voeden.

September is de ideale maand om wandelingen te maken en zo de gezondheid te bevorderen.

 Haar in de nazomer 

De zon schittert nog hoog aan de hemel, toch merken we al dat de dagen korter worden. Langzamerhand gaan we de verandering tegemoet van warm naar koud, van licht naar donker. Dit heeft ook zijn weerslag op de groei van ons haar. U kúnt haaruitval ervaren aan het eind van de zomer.

 

Wij hebben een flinke dosis vitamine D nodig, nu de zon in kracht en in uren afneemt doen we er verstandig aan om nu al vitamine D bij te slikken. Want die 'R' in de maand is zeker van toepassing op de D vitaminen.

Haar & Huid
Detox
Seizoensgroenten
Oudere volkeren

 Detox? 

In september is het de tijd dat de vlierbessen, net als de druiven, gaan rijpen. Vlierbessen zijn voor een 'druivenkuur' geschikt en worden in de herfst gegeten.

Vlier is een  goed maagzuiverend middel dat tevens de uitscheiding van urine bevorderd. 

 Let op uw poen, eet het seizoen: zomerse groenten 

Aardappel

Andijvie

Artisjok

Augurk

Asperges

Aubergine

Bleekselderij

Bloemkool

Broccoli

Biet

Bonen

Chinese kool

Courgette

Groenlof

Doperwten

Komkommer

Lamsoor

Koolrabi

Meiraap

Molsla

Paksoi

Pastinaak

Paprika

Maïs

Pattison

Peultjes

Radijs

Raapsteel

Selderij

Savooiekool

Sla

Rode kool

Snijbiet

Snijbonen

Spruitjes

Tomaten

Spinazie

Sperzieboon

Veldsla

Ui

Venkel

Witlof

Vlierbloesem

Waterkers

Zeekraal

Witte kool

Wortelen

Wortelpeterselie

Zomerpostelein

Zuring

Pompoen

Prei

Rucola

 Natuurfeesten & oudere volken 

21 september: Herfstnachtevening, Mabon

Tussen 20 en 23 september, herfstequinox
Wanneer de dag en de nacht terug even lang zijn, licht en duister is in evenwicht. Het zijn tijden van balans, maar ook een tijd van herbalanceren, van dingen weer recht zetten. 
De zon staat loodrecht boven de evenaar, wat voor het noordelijk halfrond het begin van de herfst betekend.

Het is ook voor velen een feest van de tweede oogst. Het thema van de oogst staat dan ook centraal bij dit feest. De oogst is binnen en het is tijd om te zien wat we op voorraad hebben. Men 'bidt' voor het overleven van de komende winter. In vroegere tijden was dit de tijd dat de boeren hun schulden vereffenden met hun schuldeisers. 

Het is vooral een dankfeest aan de Goden voor de late oogst en vruchtbaar jaar, voor wat we hebben bereikt, maar het vereist ook overpeinzing. 
Rond deze tijd daalt de Godin af naar de onderwereld. Met haar vertrek zien we de teruggang in de natuur en de komst van de winter. 

29 september: Het Michaelsfeest

Men dankt Sint Michaël voor de goede oogst zodat men de dorre en doodse wintermaanden door kan komen. Speciaal op dit feest wordt het Michaëlsbrood gebakken. Tevens is het een feest dat oproept tot innerlijke moed waarbij men gevaren zoals  eenzaamheid bestrijden moet. En eenzaamheid is een van de verleidingen die in de winterperiode toe kunnen slaan.

Weetje

Het einde van de vakantieperiode staat er om bekend dat kinderen nog wel eens kriebels meenemen naar school.

Hier is prima wat aan te doen, u leest het hier.

.

bottom of page