page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page
  • Foto van schrijverEstilona

Hallo september!


De zon schittert nog hoog aan de hemel, toch merk je al dat de dagen korter worden. Langzamerhand gaan we de verandering tegemoet van warm naar koud, van licht naar donker. Dit heeft ook zijn weerslag op de groei van ons haar.

Zoals mijn moeder vroeger zei: "De R zit in de maand, je moet weer vitamine C slikken, anders wordt je ziek." Dat vitamine C heel goed voor je is klopt ook. Wanneer je in de herfst/winter wordt geveld door een griep(je), zorg er dan voor dat je veel vitamine C binnen krijgt, hierdoor versterk je je immuunsysteem en ben je snel weer op de been.

Vitamine C is ook absoluut aan te raden wanneer je te kampen hebt met haaruitval.

Weet ook dat de inname van vitamine C ten koste gaat van je magnesiumhuishouding, het is verstandig om magnesium dan ook aan te vullen.

Waar ik het nu over wil hebben is vitamine D

Wij hebben een flinke dosis vitamine D nodig, nu de zon in kracht en in uren afneemt doen we er verstandig aan om nu al vitamine D bij te slikken. Want die 'R' in de maand is naar mijn mening nog meer van toepassing op de D vitaminen dan op de C.

Vitamine C haal je uit je voeding, vitamine D komt in voeding zelden voor, het is echt een zonnevitamine. Vitamine D zorgt onder andere voor calcium, het versterkt je skelet. Maar dat is niet alles, het zorgt ook voor een actief immuunsysteem en is een belangrijke vitamine bij de bestrijding van auto-immuunziekten, zoals reumatische artritis of multiple sclerose.

De zon neemt elk jaar in kracht toe van 21 december (de winterzonnewende) tot 21 juni (de zomerzonnewende), daarna wordt het langzaam weer donkerder. Dit heeft ook een weerslag op onze haargroei (en gemoedstoestand). De zomerdag groeit ons haar ietsje sneller dan de winterdag. Daarom kun je ook haaruitval ervaren aan het eind van de zomer.

Mensen met een lage concentratie vitamine D in het bloed nemen de giftige stof lood sneller op en zijn dus minder beschermd. De gevaarlijke loodmoleculen maken in het darmslijmvlies gebruik van dezelfde transportwegen als vitamine D. Daarom is het belangrijk voldoende vitamine D in te nemen, zodat de concurrentiestrijd in het organisme tegen giftig lood elke dag opnieuw kan worden gewonnen.

Alle chemisch haarverven zijn opgebouwd uit twee componenten: de kleur en de ontwikkelaar. Fabrikanten produceren een breed scala aan kleuren die variëren van een lichte witblond tot as, brandweerauto rood, mahonie, en lichtbruin tot kobalt zwart. De ontwikkelaar bevat waterstofperoxide en ammoniak die tot in de moleculaire structuur van de haarschacht doordringen en laat de kleurstofmoleculen in het haar achter, terwijl fenyleendiamine de uiteindelijke kleur van het haar bepaald. Sommige permanente haarverven kunnen ook koolteer en potentieel schadelijke petrochemische en toxische metalen zoals lood of kwik als ontwikkelaars bevatten.

Studies hebben het gebruik van chemische haarkleurmiddelen gekoppeld aan een toename van onder andere blaaskanker, dermatitis, depigmentatie, reumatoïde artritis en ademhalingsproblemen.

Vitamine D is eigenlijk een hormoonvitamine, het zorgt voor vruchtbaarheid. In de dierenwereld is dat heel mooi geregeld. Zonlicht zorgt voor groei, niet alleen de groei van het skelet, maar ook je haar gaat sneller groeien als je veel aan zonlicht blootgesteld wordt.

Wanneer je puppy's vanaf de geboorte in een donkere ruimte opsluit (niet doen hoor!), zullen ze kaal blijven. Zodra de pups worden blootgesteld aan zonlicht zal hun vacht (weer) gaan groeien.

In de natuur zijn katachtigen in de herfst-/winterperiode niet krols, en daarom ook niet vruchtbaar.

Paarden zijn (even kort door de bocht genomen) vruchtbaar van medio maart tot september, de cyclus van het paard past zich aan aan de seizoenen. Dit zie je ook bij dieren die in het wild leven, zoals reeën, wilde zwijnen of Schotse Hooglanders. Zij hebben een bronsttijd (paarseizoen), maar ook een 'baar'seizoen.

Meestal valt de bronst samen met de herfst of de lente. Dit heeft te maken met de lengte van de dracht. Het jong wordt dan geboren in een periode van het jaar waarin het de meeste overlevingskans heeft. Bij dieren die ongeveer een jaar drachtig zijn, zal over het algemeen de bronsttijd in de lente zijn. Maar bij dieren die ongeveer een half jaar drachtig zijn, zal het in de herfst vallen.

Het voorbeeld van dieren, zonlicht en seizoenen vind ik een mooie manier om uit te leggen wat vitamine D op hormonaal gebied doet, omdat dieren nou eenmaal dichter bij de natuur staan dan de gemiddelde mens. Heel stiekem gebeurt er bij de mens ook wel iets zodra het voorjaar aanbreekt. Dan hoor je de term 'rokjesdag' weer, of 'beach body'. Nu de herfst voor de deur staat mag je beach body weer voor een half jaartje de kast in.

Ook bij hormoongerelateerde klachten doe je er goed aan om extra vitamine D te slikken. Hier bedoel ik niet alleen de geslachtshormonen, je lichaam maakt nog meer hormonen aan die ook zeker heel belangrijk zijn.

Zo wil ik tot slot het gelukshormoon serotonine benoemen. Wanneer je serotonine gehalte (erg) laag is kun je depressieve klachten ervaren, vermoedelijk is je vitamine D gehalte dan ook aan de lage kant. Dit noemen we een winterdepressie.

Zo zie je maar hoe belangrijk vitamine D voor ons is. Tipje dus van mij, wacht niet te lang om extra vitamine D bij te slikken. Zelf neem ik D3, 75 microgram.

Deze is helaas niet vegan.

Wil je weten of jouw vitamine D gehalte voldoende is? Je kunt bij je huisarts een bloedonderzoek aanvragen. Vraag tijdens de uitslag van het onderzoek altijd of je de waarden mee kan krijgen. Dergelijke onderzoeken worden altijd gemeten binnen bepaalde marges, het is voor jou ook belangrijk om te weten of er zich een uitschieter binnen die marges bevindt.

Supplementen zijn geen vervanging van een gezonde lifestyle.


bottom of page