page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page
  • Foto van schrijverEstilona

Zelf je eigen krullengel maken


Nog niet zo heel lang geleden was ik van plan om een eigen productenlijn op te zetten, zoals dat nou eenmaal gaat met 100% pure producten zijn ze maar beperkt houdbaar. Daarom is het voor mij niet aantrekkelijk om een grote oplage te maken wat vervolgens zijn houdbaarheid verliest omdat ik er niet op tijd van af kom. Om mijn eigen tijd te besparen en dat ik met producten blijf zitten die vervolgens niet (op tijd) op komen, heb ik besloten om wat tips te delen. Niet helemaal hoe ik het zelf zou doen, maar gewoon handige tips.

Uiteraard is dit op internet ook allemaal wel te vinden, ik wil het alleen nét van een andere kant benaderen.

Het onderwerp is 'krullen'.

Ik begin met een flinke omweg. Zoals jullie inmiddels hebben opgemerkt bekijk ik het graag vanuit de holistische visie.

Het haar groeit uit je hoofd, boven je hersenen. Zoals kale(nde) mannen wel eens grappen 'waar verstand zit groeit geen haar'. Of de uitspraak 'geen haar op mijn hoofd die er aan denkt', 'met de handen in het haar zitten'. Uitspraken die met je hoofd/hersenen te maken hebben.

Maar waar komt ons denken eigenlijk vandaan? Slechts weinigen hebben gehoord van het hoofd/buik brein. Je 'onderbuikgevoel', dat vind je terug in de darmen. Laten die darmen nou toevallig heel veel op hersenen lijken, dat is bijzonder! Om het nóg bonter te maken, darmen en hersenen lijken min of meer op krullen. Hé, daar hebben we een match!

Je darmen en hersenen communiceren met elkaar. Wist je dat 90% van je denken zich in de darmen bevindt? 90% van je hele denken wordt vanuit je buik naar boven, naar je hersenen gecommuniceerd en maar 10% van je denken vindt plaats in je hersenen. De hersenen communiceren dus maar 10% naar beneden, naar je darmen. Dat verklaart waarom je darmbacteriën zo'n enorme invloed hebben op je gewicht, je humeur, dus je algehele gezondheid. Sterker nog, je buik bepaalt hoe je haar eruit ziet en je huid, maar ook je weerstand, of depressies. Het bevindt zich allemaal in je darmen.

Nu ga ik een hele misschien wel ongebruikelijke brug slaan, antibiotica. Biotica betekent leven, antibiotica betekent 'tegen het leven gericht' Probiotica betekent 'vóór het leven'.

Antibiotica legt de darmflora lam, dit kan vervelende gevolgen hebben. Om hier niet te veel over uit te wijden, want dan dwaal ik wel heel erg af, je haar wordt dof, je kan je depressief voelen, je immuunsysteem zit in een dip, je haar valt uit of je blijft in de bad hair days hangen, enz.

Nu het haar, zie shampoo als een antibiotica. Shampoo wast de bescherming van je huid weg waardoor je huid zich niet meer kan verweren tegen 'indringers'. Dit zijn meestal bacteriën, maar niet de bacteriën die daar van nature aanwezig horen te zijn.

Aan de binnenkant van de darmen zit een slijmerige beschermlaag, deze beschermlaag zorgt ervoor dat er geen gaten in je darmen komen waardoor het lichaam zichzelf vergiftigd, met alle vervelende gevolgen van dien.

Een soortgelijke beschermlaag heeft krullend haar ook nodig, nu komen we ergens. Bij krullen is het verstandig (bij elk ander haartype overigens ook) om producten zonder siliconen te gebruiken, op de ingrediënten ook wel 'meticone' genoemd. Deze producten kunnen we dus prima zelf maken.

Als grondstof kun je hiervoor de volgende ingrediënten gebruiken:

  • Lijnzaad

  • Chiazaad

  • Aloë vera

  • en natuurlijk water

  • je zou hier nog etherische oliën of kruiden voor de geur aan toe kunnen voegen

Maar dat is toevallig, laat lijnzaad, chiazaad en aloë vera ook nog eens heel goed zijn voor je darmen! Zo zie je maar weer, alles is met elkaar verbonden. Zo binnen, zo buiten. Zo boven, zo onder.

Hoe maak je die producten dan?

Aloë vera is eigenlijk de makkelijkste. Je breekt een stukje van de plant af, daar zit de gel al kant en klaar in. Deze gel kun je ook gebruiken op je huid, of bij verbranding/blaren.

De lijnzaadgel is iets bewerkelijker, je kunt met chia zaad dezelfde werkwijze aanhouden.

Neem een kookpan(netje), dus geen wok of koekenpan, en een zeef.

De verhouding is één kopje zaad op drie kopjes water.

Zet de zeef op/boven de pan.

Doe de zaadjes in de zeef en giet daar het water overheen.

Zorg er wel voor dat de zaadjes onder water staan, dus niet in een te grote pan.

Breng dit al roerende aan de kook, laat dit tijdens het roeren 3 minuten doorkoken.

Je zal zien dat het water in het pannetje een slijmerige substantie wordt, dit is je gel.

Mocht je de smaak te pakken hebben, dan kun je de zojuist gebruikte zaadjes nóg een keer gebruiken om een tweede pan gel te maken. Wacht hier niet te lang mee, het beste kun je dat meteen na de zojuist gemaakte gel maken.

Mocht de gel toch onverhoopt te dik zijn of van je hand afglijden, een scheutje kokend water erdoor doet wonderen.

Hoeveel je ook in één keer maakt, hou er rekening mee dat de gel beperkt houdbaar is, ongeveer twee weken. Bewaar tussentijds deze gel altijd in de koelkast en wat je teveel hebt gemaakt kan prima in de vriezer bewaard worden.

Dat valt best mee, toch? Deze gel kun je overigens ook prima gebruiken als je kaasrechte krullen hebt.

Want, zeg nou zelf: 'Als je haar maar goed zit'.


bottom of page