page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
 • Estilona

Wat is nou eigenlijk een natuurkapper?


Kappers die met reguliere producten werken noemen we 'gewone' kappers. Natuurkappers vormen hierin de uitzondering, zij knippen hun klanten net als 'gewone' kappers waar geen natuurlijk label aan te hangen is. Een natuurkapper onderscheidt zich door gebruik te maken van 100% natuurlijke producten. Dit zijn o.a. de kleuren die ze gebruiken, maar daar laten ze het niet bij. Ook de verzorgingsproducten zijn van 100% natuurlijke grondstoffen gemaakt, waarbij geen enkele vorm van chemische bewerking is ondergaan.

Mensen worden zich steeds bewuster van de gifstoffen die men door middel van cosmetica in hun lijf krijgen. Dit gebeurt onder andere via de hoofdhuid, denk aan haarverf, shampoo, conditioner enz. Natuurlijk bestaat er voor deze cosmetica een alternatief. Voor haarkleuren is bijvoorbeeld henna een goed alternatief.

Tegenwoordig wordt de vraag naar natuurlijke producten steeds groter, de cosmetische markt doet daarom haar best om naar deze vraag een aanbod te kweken. Echter zijn de meeste producten die als 'natuurlijk' aangeboden worden helemaal niet zo natuurlijk.

Een beetje uitleg over de chemische haarkleuring. Chemische haarkleuring biedt veel mogelijkheden, zoals het lichter kleuren (blonderen) van het haar, grote kleurveranderingen, maar deze beschadigd het haar ook, het is bovendien ook schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Geloven dat chemische kleuring geëvolueerd is wat betreft schadelijkheid is als geloven in sprookjes. Bij kleuring zonder ammoniak werd er een andere stof toegevoegd, namelijk ethanolamine. Deze is een mengeling van een ester en een amine. Wanneer beide stoffen worden samengevoegd wordt er nitrosamine geproduceerd. Nitrosamine is een substantie die zeer kankerverwekkend is.

Ammoniak is natuurlijk, maar voor ethanolamine geldt dit niet! Omdat het geurloos is denkt men dat het minder schadelijk is. Hierdoor neemt de kapper, maar ook de consument thuis, automatisch minder afstand tijdens het mengen van de kleur, het aanbrengen en het spoelen.

De andere toxische ingrediënten zijn onder andere verschillende pigmenten: parafenyleendiamine (PPD), tolueen-2, 5-diamine, polyethyleenglycol (PEG), p-aminofenol, resorcinol.....

Al deze componenten zijn zeer allergeen en vermoedelijk ook kankerverwekkend!

Dit zijn meerdere goede redenen om interesse te hebben in plantaardige haarkleuring, het voornaamste is de gezondheid van de kapper en de klant.

Er wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat onze huid, dus ook onze hoofdhuid een groot deel van de daarop aangebrachte stoffen onbedoeld in zich opneemt en aan het bloed afgeeft. Daarbij komt nog dat de natuurlijke beschermingslaag van de huid, die moet voorkomen dat zulke ongewenste chemicaliën worden opgenomen, aangetast wordt door diezelfde chemicaliën, waardoor er nog meer naar binnen dringen. Zeker bij een product als haarverf is dat een gevaarlijke zaak, aangezien het enige tijd moet intrekken en niet zoals bijvoorbeeld shampoo direct wordt uitgespoeld.

Daarom bestaat er nog wel eens onduidelijkheid wat nu eigenlijk verstaan onder biologische haarverf, of natuurlijke haarverf, plantaardige haarkleuring. Henna kent waarschijnlijk iedereen, maar zelfs henna haarverf is niet per definitie 100% natuurlijk. Ook hier kunnen chemische stoffen aan toegevoegd zijn, zoals parafenyleendiamine (PPD). Er bestaan zelfs henna soorten waar ammoniak aan toegevoegd is, dit is over het algemeen niet wenselijk als je op zoek bent naar een natuurproduct.

Een natuurkapper is een kapper die helemaal 100% natuurlijk werkt, deze kappers zijn schaars. Daarnaast zijn er ook kappers die naast de reguliere producten met natuurproducten werken, zij noemen zich vaak ook natuurkappers. Op zich is dat geen schande, zolang de klant maar een 100% natuurlijke behandeling kan krijgen zonder in aanraking te komen met chemische stoffen.

Een natuurkapper kleurt met plantenpoeders, deze worden aangemaakt met heet water en afhankelijk van de kleur met azijn. De plantenpoeders bestaan o.a. uit:

 • indigo

 • karmozijnbes

 • hop

 • vlierbessen

 • rood sandelhout

 • walstro

 • brem

 • ossetong

 • tatanhia wortel

 • kleefkruid

 • goudsbloem

 • zuring

 • meekrapwalnootbolster

 • aubergine

 • saffraan

 • beredruif

 • heermoes

 • tarwe

 • zwarte thee

 • afrikaantjes

 • geelwortel

 • zaagblad

 • blauwhout

 • braam

 • salie

 • jeneverbes

 • oregano

 • kaneel

 • ververswede

 • adelaarsvaren

 • senebladeren (cassia)

 • mansoor

 • hibiscus

 • brandnetel

 • vuilboomschors

 • amandelschil

 • koffie

 • klein hoefblad

 • cachou

 • uienschillen

 • rode biet

 • hazelnoot

 • rabarberwortel

 • bingelkruid

 • roomse kamille

 • liguster

 • berkenbladeren

 • smeerwortel

 • malve

 • kastanjebolster

 • zwarte thee

 • bloedwortel

 • kummel

 • druivenbladeren

 • henna

 • boerenwormkruid

 • gember

De uiteindelijke haarkleuring die ontstaat bij een natuurlijke/biologische haarverf is door de poeder met het water een modderig papje.

Een chemische haarverf daarentegen is een slijk achtige emulsie, hier wordt een product uit een tube gemengd met waterstofperoxide (H2O2) waardoor er een chemische reactie ontstaat, zodat de verf kan oxideren.

Je haar bestaat uit drie lagen: de curicula (de schubbenlaag), de cortex (de vezellaag) en de medulla (het merg).

De medulla, het merg, is de centrale kern van het haar, hier zit vrijwel alleen maar lucht, niet zo spannend, maar wel belangrijk. De cuticula, de schubbenlaag, is de buitenste laag van het haar welke het haar beschermt. Dit zijn platte cellen die dakpansgewijs over elkaar heen liggen, vergelijkbaar met de schubben van een vis. Bij een chemische haarbehandeling moet deze schubbenlaag geopend worden om het product in het haar door te laten dringen. Na de behandeling zal deze laag ook weer gesloten moeten worden. Net als je een paperclip niet te vaak moet buigen moet je ook de schubbenlaag niet zo vaak openen en sluiten. Hierdoor beschadigd deze schubbenlaag waardoor je toch een deel van de schubben zal verliezen. Zo mist je haar de bescherming van buitenaf. Dan hebben we nog de cortex, de vezellaag, hier gebeurt heel veel. Dit is de middelste laag van het haar. Deze laag is gemaakt van lange, dunne cellen die met elkaar verbonden zijn. Hier zit ook je pigment, de haarkleur, maar ook elasticiteit van het haar en de structuur. Dit zijn de peptidespiralen, ook wel spindelcellen genoemd. Spindelcellen zijn langgerekte celdraden die allemaal uit verschillende fijne draadjes bestaan, de macrofibrillen, die weer zijn opgebouwd uit microfibrillen. Het wordt nog ingewikkelder, een microfibril bestaat weer uit protofibrillen en iedere protofibril bestaat weer uit drie peptidespiralen. Spindelcellen zijn dus opgebouwd uit peptidespiralen, eiwitachtige spiraalvormige verbindingen. Tussen deze spiralen zitten de zwavelbruggen, die vormen de sterkste verbinding. Naast de zwavelbruggen bevinden zich hier ook de waterstofbruggen en de zoutbruggen. De zwavelbruggen kunnen alleen beïnvloed worden door chemische behandelingen. Voor de waterstofbruggen en de zoutbruggen is geen chemische behandeling nodig. Daar ga ik nu even niet verder op in. De zwavelbruggen worden omgezet tijdens een chemische omvorming, ook wel permanent genoemd.

De chemische haarverf brengt kleur in de vezellaag van het haar waar ook het pigment zit. Afhankelijk van de grote van de kleurmoleculen zal deze chemische kleur langer of minder lang houdbaar zijn. Kleine kleurmoleculen verdwijnen minder snel uit het haar, grotere kleurmoleculen vervagen sneller, met uitzondering van zwart. Zwarte kleurmoleculen zijn zo groot dat ze het haar niet makkelijk kunnen verlaten, vandaar dat van zwart naar blond kleuren ook een hele uitdaging is.

De plantaardige haarkleuring legt een laagje om de schubbenlaag van het haar, dit kun je ook een filmlaagje of filter noemen. Hierdoor ben je bij plantaardig haarkleuren gebonden aan wat beperkingen. Je kan het haar bijvoorbeeld niet lichter maken, donkerder kan wel, maar in meerdere stappen, grote kleurveranderingen zijn niet in één keer te realiseren. Een rode tint blijft bij een biologische/natuurlijke haarverf langer zitten dan bij een chemische kleur, rood heeft een relatief groot kleurmolecuul die bij chemisch gekleurd haar snel vervaagd. Bij de plantaardige haarverf ligt dat laagje om het haar, deze vorm van kleuren is niet zo beïnvloedbaar voor het vaal worden van de kleur. De kleuring hecht aan de buitenste lagen van het haar. Hierdoor wordt het eigen pigment en de conditie van het haar niet aangetast zoals bij chemische haarkleuringen. Dit in tegenstelling tot conventionele haarverven die het haar sterk uitdrogen en broos maken (ook al lijkt het alsof het haar er direct na het verven gezonder uitziet, je betaalt op den duur altijd de prijs van droog en beschadigd haar).

Als mensen kiezen voor een natuurkapper is dat ook een zeer bewuste keuze. Vaak zijn dit mensen met gezondheidsproblemen, maar ook mensen die niet meer in aanraking willen komen met schadelijke stoffen. Doelgroepen zijn o.a.:

 • mensen met een allergie voor chemische stoffen

 • zwangere vrouwen

 • mensen met luchtweg problemen

 • mensen die een chemokuur ondergaan

 • milieubewuste mensen (Door het gebruik van ammoniak, waterstofperoxide en andere chemische samenstellingen in haarverf komen er schadelijke stoffen vrij in het riool en de natuur.)

 • mensen die om hun gezondheid geven

 • maar ook mensen die natuurlijke tinten mooi vinden en die kleurveranderingen tot nu toe als onnatuurlijk ervaren


TELEFONISCH BEREIKBAAR

Maandag     09:00 20:00      

Dinsdag        09:00 20:00      

Woensdag   09:00 20:00      

Donderdag  09:00 20:00      

Vrijdag           09:00 20:00      

Zaterdag               Gesloten      

Zondag                  Gesloten      

Feestdagen         Gesloten      

ADRES

Pathmossingel 167

7513 CG  Enschede

Routebeschrijving

CONTACT OPNEMEN

Uw natuurkapster aan huis in de regio En
 • Estilona op Facebook

thuiskapper, kapper aan huis, natuurkapper, biokapper, kapster, kapsalon, vegan, dames, heren, eco. thuiskapper, thuiskapster, kapper, kapster, kapsalon, aan huis, Twente, Overijssel. Ambulant kapper, ambulante kapster. Kanker., Organix Hair, Botanic Wealth. AVANA

Copyright © 2012 - 2020 Ilona Nijkamp | KvK-nr. 56200196 | All rights reserved | Foto's door Gijs van Ouwerkerk fotografie

Thuiskapper Estilona komt bij u aan huis in Enschede en de direct aan Enschede grenzende omringende plaatsen, dus ook in Haaksbergen, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Lonneker, Deurningen, Boekelo, Glanerbrug en Buurse.