page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

   November       Haar & Huid       Detox       Seizoensgroenten       Oudere volkeren       Weetje   -   Terug naar de harenkalender   -   

 November 

I got the blues

Elke dag wordt het vroeger donker. Een dichte mistdeken hangt over ons heen en ontzegt ons dagenlang de blik op de zon en haar zwakke stralen.

Werkt u, dan verlaat u 's ochtends in het donker het huis en keert u 's avonds in het donker weer terug.

Wie van ons zou nu niet op witte stranden onder de palmen willen liggen? Tot op zekere hoogte kunt u dat allemaal negeren. Luister naar Caribische muziek, volg een salsacursus, geniet van de nu aangeboden verse zuidvruchten en ananassen. Draag vrolijke kleuren en eet heerlijke bontgekleurde groenten. Maar probeer toch ook de onvermijdelijke thema's van deze duistere tijd niet helemaal uit de weg te gaan.

Als we ons bewust worden van de kracht van de natuur en haar ritmen, verdiept 

langzaamaan onze zelfkennis. Wanneer u consequent iets goeds doet voor uw lichaam en gezondheid, zal ook uw ziel veel beter met het mistroostige novemberklimaat uit de voeten kunnen.

Loslaten betekent achterhaalde structuren als lastige ballast wegwerpen en nieuwe hoop laten ontkiemen.

 Haar en huid tijdens de herfst 

In deze tijd van het jaar is de wereld om ons heen grauw en nat. We hebben te kampen met regen, wind en herfststormen. Na die lekkere najaarswandeling door het bos komen we niet altijd even florissant thuis.

De gel of haarlak die 's ochtends op het haar is aangebracht wordt een kleffe bende, de wind doet er nog vrolijk een schepje bovenop. Haren en wind zijn geen vriendjes van elkaar. De wind beschadigd uw mooie haar, daar zit u niet op te wachten.

Haar & Huid

 Detox? 

De natuur wordt schaarser in haar giften, de sapstromen zijn inmiddels van opwaarts naar neerwaarts gegaan. Wij mensen gedragen ons eigenlijk niet veel anders, wij zijn van buiten naar binnen gekeerd. Zowel binnenshuis als écht in ons binnenste.

 Let op uw poen, eet het seizoen: herfstige groentesoorten 

Aardappel

Artisjok

Aardpeer

Andijvie

Bleekselderij

Aubergine

Biet

Bloemkool

Boerenkool

Bataat

Broccoli

Chinese kool

Courgette

Koolraap

Kastanjes

Groenlof

Koolrabi

Pattison

Knolselderij

Pompoen

Wortelen

Zuring

Prei

Pastinaak

Paksoi

Radijs

Rode kool

Rammenas

Rucola

Savooiekool

Schorseneren

Snijbonen

Snijbiet

Selderij

Sla

Spinazie

Spruitjes

Ui

Venkel

Tomaten

Veldsla

Witte kool

Witlof

 Natuurfeesten & oudere volken 

11 november: Sint Maarten

Sint-Martinus was beschermheilige van reizigers en rondtrekkende kooplui; van armen, bedelaars en bekeerde dronkaards; van herders, boeren, wijnbouwers, kinderen en van het vee. Op zijn naamdag kregen de kinderen vrij van school en was het gebruikelijk hen te trakteren, bijvoorbeeld door met lekkernijen te strooien. Ook maakten de stadsbesturen op die dag door klokgelui de aanvang van de brooduitdeling aan de armen bekend. 

Op het platteland was 11 november ook een belangrijke datum bij de overgang naar een nieuw seizoen. Tot 1805 betaalden boeren op die dag de pacht, ofwel de Sint-Maartenscijnsen. Ze hielden dan grote 'cijnsmalen' in de stal, die tijdelijk daarvoor was ingericht. Daarna begon de vrije week. Daarin kregen zowel de inwonende personeelsleden als de arbeiders hun loon uitbetaald. Verder werd besloten of er een voortzetting zou zijn van het dienstverband. Het betalen van pacht en het inhuren van nieuw personeel vond trouwens ook vaak plaats rond de eerste mei.

Lange tijd was het gebruikelijk dat jongens op de avond van 11 november met brandende fakkels langs de huizen gingen. Zij sloegen daarbij met knuppels op deuren en luiken. Van de bewoners kregen ze vervolgens turf, hout of ander brandbaar materiaal. Daarnaast ontvingen ze appels, mispels, noten of kleingeld. In de Middeleeuwen ging dit alles vaak gepaard met vernielingen en vechtpartijen.

Detox
Seizoensgroenten
Oudere volkeren
Weetje

November, een periode van 'afzien' breekt aan. Het wordt steeds donkerder en kouder.

Hier een filmpje, het kan altijd slechter.

.

bottom of page