page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

   Augustus       Haar & Huid       Detox       Seizoensgroenten       Oudere volkeren       Weetje   -   Terug naar de harenkalender   -   

 Augustus 

Vakantiegevoel voor het hele jaar

Het is vakantietijd. Het is warm tot heet en het leven is tot stilstand gekomen. 's Middags, wanneer de zon op haar hoogste punt staat, hebben we het gevoel dat de wereld om ons heen muisstil is. We dromen van koele meren, met palmen bezaaide stranden en zwoele avonden, waarvan we met vrienden bij lekker eten genieten.

Voor de boeren is augustus echter een maand van hard werken. De oogst begint en elke boer bidt dat donkere onweerswolken, die een gevaar voor de oogst vormen, voorbijtrekken.

Wat in juli begon met een feest van ontvangenis, zet zich in augustus voort met een mooi ritueel.

In augustus eren we de natuur en het leven. We beginnen de oogst van het jaar binnen te halen - de vruchten van ons werk en ook onze geestelijk inspanningen.

Verzamel in augustus de schatten van de natuur en leg er een voorraad van aan. In augustus kunnen we van momenten van absolute overvloed genieten. Het is alsof de tijd eventjes stilstaat voordat de volgende ontwikkeling inzet.

 Haar en huid in de zomer 

De zomermaanden schenken ons veel zon en zonuren, dus vitamine D. Uw skelet, spieren en immuunsysteem komen nu helemaal aan hun trekken. Ook uw haar heeft hier profijt van, uw weelderige lokken groeien als nooit tevoren. 

Uw haar heeft niet zoveel moeite met de zomer, maar als u een zon-zee-strand vakantie viert wordt dat een ander verhaal. Bescherm uw haar door een hoed of petje te dragen. Mocht u bij het strand in de gelegenheid zijn om uw haar nat te maken met kraanwater, doe dat dan zeker voordat u de zee (of het zwembad met chloorwater) in duikt. Door uw haar eerst helemaal nat te maken is het al verzadigd, zo kan het zee- en/of chloorwater uw haar niet te veel aantasten.

 Detox? 

De milt wordt veelal ook tot de endocriene (hormoon) klieren gerekend. Deze klier scheidt sappen af die noodzakelijk zijn voor de haargroei. Men gebruikt bij miltzwelling de kruiden die in het algemeen klierzwelling genezen. 

 Let op uw poen, eet het seizoen: zomerse groenten 

Aardappel

Andijvie

Artisjok

Augurk

Asperges

Aubergine

Bleekselderij

Bloemkool

Broccoli

Biet

Bonen

Chinese kool

Courgette

Groenlof

Doperwten

Komkommer

Lamsoor

Koolrabi

Meiraap

Molsla

Paksoi

Pastinaak

Paprika

Maïs

Pattison

Peultjes

Radijs

Raapsteel

Selderij

Savooiekool

Sla

Rode kool

Snijbiet

Snijbonen

Spruitjes

Tomaten

Spinazie

Sperzieboon

Veldsla

Ui

Venkel

Witlof

Vlierbloesem

Waterkers

Zeekraal

Witte kool

Wortelen

Wortelpeterselie

Zomerpostelein

Zuring

Pompoen

Prei

Rucola

Haar & Huid
Detox
Seizoensgroenten

 Natuurfeesten & oudere volken 

1 augustus: Lammas, Lughnasadh

31 juli of 1 augustus, of de eerste volle maan met zon in leeuw, de oogst.
Dit is terug een hoogtepunt in de natuur, de dagen worden terug korter en de nachten langer. Het is een oogstfeest voor de eerste oogst, het bedanken van Moeder Aarde voor haar mildheid. Ook wordt het goddelijk huwelijk geëerd en de bevruchting tussen de Zonnengod (Lugh) en de Godin Eriu. Lugh offert uit vrije wil zijn leven opdat de cyclus van leven, dood en wedergeboorte (zaaien, groeien en oogsten) door zou gaan. Hij ondergaat een rituele dood en wedergeboorte. Lughnasadh is een Keltische naam en betekent het treuren of herinneren van Lugh, omdat hij op deze dag zijn leven achter zich laat ten behoeve van de oogst. Lammas is een Saksische naam en betekent brood en is dus het feest van het brood. Deze 2 namen van het feest geven al aan dat het zowel een tijd is om te vieren als om te herinneren van het heengaan van de God en van het jaar.

Dit is het eerste van de drie oogstfeesten, nadien hebben we nog Mabon en Samhain.

De volwassen koning wordt gevierd, hoog op zijn troon waar hij reeds vertoefd zolang de schepping bestaat. het is een feest waar welvaart, rijkdom en oogst centraal staan. Het is ook het feest der erkenning van het eeuwige leven. Het levenswiel het rad der tijd dat voortdurend rondwentelt. 
Op deze sabbat is het de gewoonte om de wijn die voor het ritueel gebruikt wordt extra te kruiden met rozemarijn, peterselie en laurier. Zo worden de krachten uit de schoot van Moeder Aarde als het ware samengebundeld.

Dit is de tijd van rust na de gedane arbeid. Een tijd om voorraad in te slaan door de kracht die de zomerzon heeft voortgebracht. Het is een tijd om te vieren en te genieten van de uitkomst van ons dagelijks werk. Een tijd van  transformatie, analyseren en evalueren, de voorbereidingen voor de komende donkere tijd, waarin we terugkijken op het jaar en teren op de oogst van de zomer. We staan stil bij wat we bereikt hebben, dankbaar zijn voor wat we hebben. Het is een tijd om te delen in de overvloed en datgene te oogsten wat we eerder hebben gezaaid, zowel positief als negatief. Lughnasadh geeft ons de gelegenheid om na te denken over wat beter had gekund en wat goed is gegaan en voortgezet kan worden.

Oudere volkeren

Dat lange haar kan nu behoorlijk in de weg gaan zitten, heeft u wel eens gedacht aan Stichting Haarwensen?

Zie hier het filmpje, hoe blij we iemand kunnen maken door een vlecht te doneren.

.

Weetje
bottom of page