page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

   April       Haar & Huid       Detox       Seizoensgroenten       Oudere volkeren       Weetje   -   Terug naar de harenkalender   -   

 April 

Zen, minder is meer

De naam van deze maand is afgeleid van Aprilis, een andere benaming voor Aphrodite, de godin van de schoonheid en liefde, sensualiteit en romantiek. Zij is de schepster die in alles wat leeft, mens of dier, het verlangen naar tederheid en begeerte wekt, die voor het voortbestaan van alle dingen zorgt.

Mediteer om innerlijke gelijkmoedigheid, die zo belangrijk is voor het welbevinden, te bereiken.

April is de maand van schoonmaken en activiteiten: houd in deze maand de grote schoonmaak in huis, op het erf en in de tuin.

 Haar en huid in de lente 

'April doet wat ie wil', 'het kan vriezen en het kan dooien'.

De zon neemt merkbaar in kracht toe en daar willen we graag een straaltje van meepikken. Voor haar en huid is dat gelukkig niet zo dramatisch. Wanneer het vriest doen we er verstandig aan om niet met nat haar de deur uit te gaan en het haar te beschermen door een hippe muts of capuchon te dragen. Overdag zou dit wel mee kunnen vallen (afhankelijk van wat april wil), maar de nachten kunnen nog erg fris zijn.

Haar & Huid

 Detox? 

In april begint men met de grote schoonmaak, dit beperkt zich niet alleen tot het poetsen van de keuken.

Als u te kampen heeft met haar- en huidproblemen breekt er nu een gunstige tijd aan.

 Let op uw poen, eet het seizoen: Echte lentegroenten 

Aardperen

Biet (rood, wit, oer, geel)

Pastinaak

Asperges

Andijvie

Broccoli

Bloemkool

Kapucijners

Chinese kool

Doperwten

Knolselderij

Koolrabie

Molsla

Prei

Rabarber

Pompoen

Raapstelen

Rammenas

Rode kool

Rucola

Selderij

Sla

Spinazie

Zuring

Wortelen

Witlof

Venkel

Ui

Veldsla

Winterpostelein

Waterkers

Witte kool

Radijs

Zeekraal

 Natuurfeesten & oudere volken 

Pasen: de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente

Pasen was vroeger een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Veel paasgebruiken zijn afgeleid van dit niet-christelijke lentefeest, zoals het rapen van eieren. Boeren beschouwden eieren als een kiem van kracht. Ze begroeven ze in hun velden opdat ze hun kracht op de bodem over zouden brengen en voor een goede oogst zouden zorgen.

Pasen is ook een lentefeest. Na de koude winter waarin alle voedsel van het vorige jaar is opgegeten gaat de natuur opnieuw beginnen. Dieren krijgen jongen, bomen en bloemen gaan bloeien, kuikens komen uit hun ei. Het ei is een symbool van nieuw leven. Overal in de winkels zie je lentekuikentjes en paaseieren, echte, van papier of van chocola. De mensen lopen er ook paasbest bij in hun frisse nieuwe kleren.

Bij katholieke christenen is Pasen ook het eind van de vastenperiode die begon met Carnaval. In Nederland kom je dit niet meer zoveel tegen.

Detox
Seizoensgroenten
Oudere volkeren

Schoonheid komt van binnen. Schoon van binnen = schoon van buiten.

Wanneer u nadenkt over ontgiften, bedenk dan bij alles wat u doet: 'wat er niet in gaat hoeft er ook niet uit'. Denk hierbij aan uw voeding, maar lees ook altijd de ingrediënten op de cosmeticaproducten. 

Waarom? Dat leest u hier.

.

Weetje
bottom of page