page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page
  • Foto van schrijverEstilona

Keuringsdienst van Waarde over keratine shampoo


Een leuke aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over keratine shampoo. Wat is keratine? Waar komt de keratine die in de cosmetica wordt gebruikt vandaan? Wat doet het?

Je haar is opgebouwd uit keratine, net als je nagels. Dit wordt in de huid, in het haarzakje, aangemaakt om een haar te vormen. Haar is 'dood' materiaal, eigenlijk een reststof van de huid. Maar omdat het haar uit de huid groeit en verbonden is met een zenuw voel je het wel als iemand je haar aanraakt. De keratine die in cosmetica wordt gebruikt wordt gewonnen uit dierlijke producten, voor de veganisten onder ons dus niet geschikt. Hier wordt voornamelijk schapenwol voor gebruikt, maar het is ook 'gebruikelijk' om dit uit hoeven en horens te halen. Persoonlijk vind ik dit een beetje raar. Oké, ik begrijp dat wol, hoeven en horens keratine bevatten, maar deze keratine is al 'klaar'. Dit zou je dan zomaar op het haar kunnen 'plakken'? Nu roep ik al jaren dat je beschadigd haar niet kunt herstellen in de zin van de beschadiging ongedaan maken. Wat dood is blijft dood, een beschadiging op een dood voorwerp is met geen enkele shampoo of wasmiddel te genezen, ook niet met 'verzachters'. Ik vergelijk dit graag met een versleten spijkerbroek, of je deze wast met Robijn, Ariel of Ecover, de broek blijft versleten. Zo is het ook met onze haren. De hoeveelheid keratine in shampoos is 0,03%, dit is eigenlijk te verwaarlozen. De man in het filmpje heeft het over 'andere ingrediënten' die ook meewerken, dit zijn voornamelijk siliconen. In de cosmetica worden siliconen 'meticone' genoemd, dus elk ingrediënt waarvan de naam eindigt op meticone zijn siliconen. Siliconen zorgen voor een laagje om het haar, waardoor de beschadigingen even gemaskeerd zijn tot de volgende wasbeurt. Ze verzwaren het haar waardoor het haar er min of meer futloos bijhangt en wat glibberig aanvoelt. Tegenwoordig heb je zelfs keratine behandelingen die het haar zouden herstellen en krullend haar compleet stijl maken. Na deze behandeling is het niet meer mogelijk om je haar te laten krullen, ook niet met een krultang. Ik heb hier zo mijn bedenkingen over, deze behandeling kun je bij mij dan ook niet krijgen.

Maaaaarrrrrrr, wat kun je dan wél doen als je beschadigd haar hebt? Een plantenkleurkuur. In deze plantenkleurkuur zitten géén dierlijke producten, dus ook geen keratine. Want wat dood is kun je immers niet herstellen. Wat doet een plantenkleurkuur dan wel? Een plantenkleurkuur doet niets met de structuur van je haar, het trekt ook niet ín het haar, maar legt een laagje óm het haar. Dit laagje zorgt voor een natuurlijke haarkleur, maakt het haar steviger, voller én vult de beschadigde plekken op het haar op. Omdat dit allemaal aan de buitenkant van het haar plaatsvindt zal het laag je er ook weer langzaam af slijten, dit wordt o.a. beïnvloed door kammen, föhnen, krul/stijltang en hoe je je haar afdroogt na het wassen.

In de vezellaag van het haar, waar het allemaal gebeurd, wordt de structuur van je haar bepaald. Heb je krullend of stijl haar, of misschien mooie slagen? Is je haar chemisch behandeld, geverfd of gepermanent, heb je dreadlocks gehad? dit heeft allemaal invloed op die vezellaag van het haar, normaal/onbehandeld haar heeft een rekkracht van 25%. Kam je het haar onvoorzichtig, dan zal het knappen. Chemisch behandeld haar zal sneller knappen, dit is met geen enkel product tegen te gaan. Mijn boodschap, wees lief voor je haar.


bottom of page