page contents Wratten | estilona google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

Wratten

 

Wratten zijn lelijke huidaangroeiingen veroorzaakt door het uitermate besmettelijke humaan papillomavirus (HPV). Je kunt het virus oplopen door direct contact met iemand die wratten heeft, of door het aanraken van een besmet oppervlak. Echter niet iedereen die in contact komt met HPV ontwikkelt wratten, aangezien er een verband is met de toestand van je immuunsysteem.

De conventionele behandeling van wratten bestaat uit uitsnijden, behandelen met chemicaliën of bevriezen met vloeibare stikstof . Maar zoals u al wel weet, zelfs wanneer deze methoden in eerste instantie werken is het waarschijnlijk dat de wratten terugkomen. Bovendien hebben deze behandelingen vervelende bijwerkingen. 

Zo kan Imiquimod (Aldara) crème roodheid, jeuk en bacteriële infecties veroorzaken, terwijl cryotherapie – naast dat het pijnlijk is – kan resulteren in littekens. Sommige therapieën kunnen zelfs systemische bijwerkingen geven zoals het fenomeen van Raynaud (pijnlijke, koude extremiteiten) en griepachtige symptomen. 

 

Alternatieve behandelingen

• Melksap van de vijgenboom, wat uit de bladeren, stengels en het fruit van deze Ficus carica druipt, wordt traditioneel gebruikt om wratten te behandelen. In een studie werd bewezen dat het bijna net zo effectief was als cryotherapie – maar zonder de bijwerkingen. Vermijd deze remedie echter wanneer u allergisch bent voor latex.

• Knoflook is een andere succesvolle remedie tegen wratten. In een klein proefonderzoek bij vijfjarige kinderen bleek het inwrijven van wratten met rauwe knoflook 100 procent effectief. Het duurt echter wel gemiddeld negen weken voordat het werkt. Snijd een teentje knoflook in tweeën en wrijf met het snijvlak over de wrat. Let op dat de gezonde huid niet wordt geraakt. Bedek het met een pleister gedurende de nacht en was het ’s morgens weer weg; herhaal dit elke dag met een vers teentje. 

• Tea tree olie (Melaleuca alternifolia) en de verse, melkachtige vloeistof van stinkende gouwe (Chelidonium majus) (met stylopine als actief ingrediënt) zijn andere succesvolle plaatselijke behandelingen voor verwijdering van wratten waarvan het effect bewezen is.

• Hypnose. Het mag vreemd lijken maar hypnose is een erkende behandeling van wratten. In een studie zag men bij degenen die regelmatige hypnosesessies ondergingen dat na zes weken meer wratten waren verdwenen dan bij hen die een geneesmiddel (plaatselijk salicylzuur aanbrengen) of geen behandeling kregen, of een placebo gebruikten. De kracht van suggestie is bijzonder effectief bij kinderen. Duitse onderzoekers constateerden dat het ‘behandelen’ van kinderen met denkbeeldige X-stralen (er werd niet verteld dat de machine niet aan stond) in de helft van de gevallen tot volledige genezing van de wratten leidde.

• Hittetherapie. In een vergelijkende test met controlegroep, bleek de toepassing van korte hittestootjes (50 graden Celsius) vanuit een hittekussentje te leiden tot een volledige regressie van 25 van de 29 behandelde wratten (86 procent), ten opzichte van slechts 7 van de 17 controle wratten (41 procent). Bij de follow-up na 15 weken was zelfs geen enkele van de door hitte verdwenen wratten teruggekomen.

• Zinksupplementen. In een dubbelblinde studie van 80 patiënten met therapieresistente wratten waren hoge doses oraal zinksulfaat in staat om 90 procent van de wratten op te ruimen. Terwijl geen van de met de placebo behandelde personen enig teken van verbetering vertoonde. De doseringen waren gebaseerd op lichaamsgewicht tot een maximumdosis van 600 mg/dag. Consulteer een gekwalificeerde therapeut alvorens deze behandeling zelf te testen. 

• Duct tape. Wratten afplakken met duct tape, of een ander sterk klevend plakband, blijkt een effectieve manier te zijn om wratten kwijt te raken. In een test met 51 patiënten werden duct tape en cryotherapie vergeleken. Hierbij kwam duct tape als winnaar uit de bus, en dit reeds binnen een maand.

• Homeopathie. Volgens Dr. Harald Gaier is de gebruikelijke homeopathische behandeling om de wrat tweemaal daags aan te stippen met een moedertinctuur (een niet-gepotentieerd alcohol- of waterextract van de oorspronkelijke homeopathische stof) of een pasta van Thuja occidentalis (Levensboom). Daarnaast wordt ditzelfde middel in de zesde potentie gedurende twee weken ’s morgens en ’s avonds ingenomen. 

bottom of page