page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page
  • Foto van schrijverEstilona

Natuurlijke middelen tegen parasieten bij dieren


Het is heerlijk weer om er op uit te trekken. Lekker het bos in met de hond of het paard, de kat maakt zelf buiten een wandelingetje.

Wij genieten van het mooie voorjaarsweer, maar de teken en vlooien ook. Er is voor deze ongewenste dieren een mooie tijd aangebroken, vooral na een zachte winter kunnen we weer onze lol op.

Voor onze honden, katten, paarden, maar ook andere dieren is dat natuurlijk niet zo fijn, want zij kunnen er jeuk door krijgen, een allergie, of nare ziekten.

Daarom is het dus onze verantwoordelijkheid om onze dieren te beschermen tegen deze parasieten.

Daarvoor komen er helaas steeds meer, vooral giftige, middelen op de markt. Er is een 'ontwikkeling' gaande naar middelen die steeds meer parasieten tegelijk bestrijden. Vaak mengt de fabrikant daartoe verschillende werkzame, chemische, stoffen in 1 preparaat.

Chemische middelen om parasieten te bestrijden, vormen niet alleen een belasting voor uw huisdier, maar ook voor het milieu.

Sommige van deze chemische middelen worden in verband gebracht met aandoeningen als sufheid, onrust, braken en epilepsie. Na een aantal jaren gebruik worden de middelen vaak minder werkzaam, omdat de vlooien en teken er resistentie tegen ontwikkelen.

Steeds meer huisdiereigenaren voelen zich daarom niet prettig bij het idee hun dier bloot te stellen aan deze middelen.

Gelukkig zijn er ook natuurlijke middelen die de dieren beschermen tegen parasieten.

Om te beginnen is het belangrijk om de weerstand van uw hond of kat goed te houden. Dit doet u door een stressvrije omgang met uw dier te hebben en door uw dier een goede huisvesting, voeding en verzorging te bieden, zoveel mogelijk aangepast aan de aard van het dier. U zult merken dat uw dier veel minder last heeft van vlooien, teken en wormen als het een goede weerstand heeft!

Als het dan toch nodig is om uw dier te behandelen, zijn er verschillende mogelijkheden. Het is nu heel belangrijk om onderscheid maken tussen honden, katten en paard, omdat er voor honden meer mogelijkheden zijn dan bijvoorbeeld voor katten.

De meeste natuurlijke middelen doden niet de parasieten, maar maken de hond, kat of paard onaantrekkelijk voor vlooien en teken. Deze natuurlijke middelen doen dit onder andere door de geur of de structuur van de vacht subtiel te veranderen. Op deze manier wordt uw hond, kat of paard geen aangename gastheer voor parasieten.

Als we naar een vlooienpopulatie kijken, valt op dat slechts 5% bestaat uit volwassen vlooien; degenen die uw huisdier plagen. 50% van de populatie bestaat uit vlooieneitjes. Deze worden op uw dier gelegd, maar ook in de omgeving van uw dier. Als de eitjes uitkomen, spreken we van een larve; 35% van de populatie. Larven verpoppen zich en deze zeer moeilijk te bestrijden poppen beslaan de overige 10%.

Bovenstaande laat zien hoe belangrijk het is om eitjes en larven te bestrijden.

Omgeving

Buiten

Vlooienlarven buiten kunnen bestreden worden door een nematode (een kleine wormensoort) op het gazon te brengen. Deze aaltjes doden binnen 24 uur 90% van de vlooienlarven.

In huis

Tegen vlooienlarven in huis kunnen op tapijten onschadelijke boorzuurproducten of Borax gebruikt worden. De kleine deeltjes blijven ook na stofzuigen aanwezig. Voor gladde vloeren wordt wel Nylar genoemd; een middel dat de ontwikkeling van eitjes en larven verhindert.

Met name de plaatsen waar uw dier slaapt, moeten behandeld worden.

Vlooienvrij katten- en hondenkussen

Als u lavendel, korianderzaad, salie, rozemarijn, of kamille in het katten- of hondenkussen stopt, blijft het kussen vrij van vlooien.

Dier zelf

Teken: citroenolie, geraniumolie, lemongrassolie, pepermuntolie

Vlooien: geraniumolie,

Wormen: kaneelolie, knoflookolie (inwendig)

Inwendige toepassing

Verse knoflook en preparaten met knoflook (Liever niet voor katten!)

Verse knoflook helpt niet alleen bij de bestrijding van vlooien; het stimuleert tevens het immuunsysteem, waardoor uw hond infecties beter de baas kan. Ook stimuleert verse knoflook de leverfunctie en helpt het het lichaam bij de ontgifting op celniveau. Verder verlaagt de knoflook het bloedcholesterolgehalte en helpt het soms zelfs om kanker te bestrijden.

Pas op met heel grote hoeveelheden knoflook, dit kan een bepaald soort bloedarmoede veroorzaken.

De werking van knoflook tegen vlooien wordt als volgt verklaard: bij een dagelijkse toediening door het voer komt de knoflookgeur na een paar weken in het huidvet. Vlooien hebben hier een hekel aan. Uiteraard werkt knoflook niet tegen vlooien als je de hond wast met een vet-afbrekende shampoo.

Ook knoflook in poedervorm is effectief tegen vlooien, maar minder dan verse knoflook.

Hoewel er producten zijn met knoflook voor katten, moet hier erg voorzichtig mee omgegaan worden. Voor katten is knoflook namelijk veel giftiger dan voor honden.

B-vitamines: Ook biergist en preparaten met biergist, rijk aan B-vitamines, helpen om vlooien weg te houden. Deze zijn ook geschikt voor katten.

Inwendige reinigingskuur: Groene leem met jeneverbesolie. Een inwendige reiniging met groene leem zorgt ervoor dat alle gifstoffen, slakken en andere, niet in het lichaam thuishorende, afvalstoffen worden opgezocht en uitgescheiden. Groene leem is een intelligente stof en is in staat om 'brandhaarden' zoals ontstekingen of opeenhopingen van afvalstoffen in bijvoorbeeld het bindweefsel, op te sporen. Naast deze functie als vuilnisman, is de groene leem ook de brenger van het goede nieuws. Hij brengt namelijk vele heilzame mineralen, sporenelementen en enzymen het lichaam binnen.

Om de groene leem te ondersteunen bij haar ontgiftende werking voeg je jeneverbesolie toe.

Voor paarden tweemaal daags een eetlepel groene leempoeder met daarin één druppel jeneverbesolie over het voer.

Voor honden een halve lepel groene leempoeder met één druppel jeneverbesolie over het voer, kleine honden één druppel om de dag.

Uitwendige toepassing

Gebruik dagelijks de vlooienkam en controleer tenminste dagelijks op teken.

U kunt gelijke hoeveelheden poeder van de volgende planten mengen en op de huid van uw dier wrijven:

Diatomeeënaarde werd al 2 decennia zowel binnen als buitenshuis, in de tuin en in dierenverblijven gebruikt worden om de schade die ontstaat door alle soorten insecten, vlooien, luizen, mijten, mieren etc. zoveel mogelijk te beperken. Omdat Diatomeeënaarde een mechanische werking heeft (het gaat door de huid/schaal heen), kunnen de parasieten/insecten er niet resistent voor worden. Diatomeeënaarde werkt slecht op insecteneitjes en poppen, het komt moeilijk door de harde schaal van insecten in dit levensstadium heen. Diatomeeënaarde heeft veel meer effect op de larven en volwassen insecten omdat die een huid/schaal hebben van zachter weefsel.

Verder kunt u gebruik maken van plantenpoeders van eucalyptus, salie (of rozemarijn), venkel en krulzuring. Doe dit wekelijks tot dagelijks.

Druppel dagelijks een paar druppels Tea tree-olie 1:5 verdund op de nekhuid van uw hond gedurende drie weken. Of u kunt uw hond wassen met Tae tree-shampoo of sprayen met Tea tree-spray. Tea tree-olie is giftig voor katten!

Niet voor katten!

Beschikbaar zijn (producten met) etherische oliën zoals citroenolie, lavendelolie, of eucalyptusolie. De oliën kunt u in een verdunning van 1:5 op de nekhuid van uw hond aanbrengen. Ook kunt u voor de hond en de omgeving spray met essentiële oliën gebruiken. Verder zijn producten met cedarolie werkzaam. Niet voor katten!

Overgevoeligheid/allergie

Als uw dier overgevoelig is geworden voor vlooienbeten, kan het nodig zijn om naast het voorgaande uw dier te behandelen met een homeopathisch middel tegen vlooienallergie.

Ook als uw dier veel parasieten aantrekt kan homeopathie veel voor uw dier betekenen. Daarnaast is de ziekte van Lyme homeopathisch ook goed te behandelen.

Bronnen:

http://www.dierenarts-eygelshoven.nl

Essentiële oliën voor honden & paarden

Wikipedia Diatomeeënaarde


bottom of page