page contents Kaalheid bij mannen | estilona google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

Kaalheid bij mannen

 

Medische deskundigen hebben onlangs nog gewaarschuwd tegen het meest populaire middel tegen kaalheid. De ‘wondermiddelen’ hebben hun schaduwzijde, maar een natuurlijk middel als vitamine E blijkt ook uitstekend te kunnen helpen.


Geneesmiddelen kunnen hartkwalen veroorzaken – zaagpalmetto en teunisbloemolie kunnen helpen – neem zink samen met vitamine B6 of azelaïnezuur. Ongeveer 95 procent van alle haaruitval is het gevolg van androgenetische alopecia, ook wel mannelijke vorm van kaalheid genoemd. Deze kan ook bij vrouwen voorkomen, zij het in mindere mate. Het ontstaat door omzetting van testosteron in een ander mannelijk hormoon, dihydrotestosteron (DHT), door 5-alfa-reductase. Wie het geluk heeft een tekort te hebben aan dit waarschijnlijk genetisch bepaalde enzym, zal deze vorm van haaruitval niet krijgen.
Gelukkig neemt het aantal veelbelovende niet-farmaceutische remedies toe.

 

Er zijn voedingssupplementen en kruidengeneeskundige middelen tegen mannelijke vorm van kaalheid. Voorbeelden zijn:
• Zink. Zink is van essentieel belang voor de regulatie van meer dan 100 enzymen. Een waarschuwing is hier op zijn plaats: houd u aan de aanbevolen dosering van 15-30 mg/dag, aangezien een hogere dosis tot een tekort aan koper kan leiden, hetgeen weer kan leiden tot – u raadt het reeds – haaruitval.
• Azelaïnezuur. Deze stof komt van nature op de huid voor en is een krachtige remmer van 5-alfa-reductase, zelfs bij heel lage concentraties. In combinatie met zink versterken de twee remmende stoffen elkaars werking. Azelaïnezuur is vrij verkrijgbaar als crème of lotion.
• Zaagpalmetto (Serenoa repens). Dit antiandrogene kruid verlaagt het dihydrotestosteron op twee manieren: de productie wordt verminderd door verlaging van het gehalte 5-alfa-reductase; en de absorptie wordt geremd door blokkering van de receptoren op celmembranen. Bij een onderzoek naar zaagpalmetto-extract als behandeling van lichte tot matige mannelijke vorm van kaalheid bleek bij 60 procent van de proefpersonen de haargroei te verbeteren. Een gebruikelijke dosis is ongeveer 300 mg/dag.
• Gammalinoleenzuur (GLA). Samen met bepaalde andere onverzadigde vetzuren lijkt GLA de activiteit van 5-alfa-reductase te remmen. Teunisbloemolie is een rijke bron van GLA. De aanbevolen dosis varieert van 50-100 mg/dag tot wel 700 mg/dag.
• Silica. Hoewel dit strikt genomen geen haargroeistimulant is, is silica een mineraal waarvan erkend is dat het bestaande haar er sterker van wordt en op dikte en kleur blijft. Goede voedingsbronnen van silica zijn aardappels, komkommer, spruitjes en groene en rode pepers. Er bestaat geen aanbevolen dosering voor silica. Maar de meeste commerciële voedingssupplementen met dit sporenelement bevatten ongeveer 10-15 mg per dosis.
• Traditionele Chinese geneeskunst. Beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunst nemen aan dat haaruitval een teken is van zwakke nieren. De gebruikelijke behandeling omvat tonics of kruiden om die organen aan te sterken. Andere symptomen van zwakke nieren zijn vermoeidheid, lage rugpijn en algehele fysieke zwakte.
• Aromatherapie. Uit de resultaten van een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek valt op te maken dat met drie druppels van elk van de essentiële oliën tijm, rozemarijn, lavendel en cederhout, vermengd met 30 ml jojoba en 30 ml druivenpitolie, de symptomen van alopecia areata (pleksgewijze kaalheid) verbeteren. Bij 44 procent van de gebruikers die het mengsel zeven maanden lang elke avond in de hoofdhuid inmasseerden, werd de haargroei gestimuleerd.
• Ayurvedische geneeskunst. Bij deze traditionele Indiase geneesvorm wordt vaak gebruikgemaakt van oliën van Brahmi (Centella asiatica, gotu kola) of bhringgarag (Eclipta alba) tegen haaruitval. In de ayurvedische traditie wordt aangenomen dat haar een bijproduct is van de botformatie.


Ook met andere kruiden kan de hoofdhuid met succes behandeld worden. Het European Handbook of Dermatological Treatment heeft geopenbaard dat een crème is op waterbasis, met als ingrediënten venkel, boekweit, munt, kamille, thuja en hibiscus hun geheim is.


Groene thee
Dit lijkt een veelbelovend middel bij haaruitval. Een Koreaans onderzoek constateerde dat het polyfenol epigallocathechin-3-gallaat (EGCG) in groene thee AGA zou kunnen voorkomen of behandelen, doordat het de 5-alfa-reductase-activiteit remt. Uit de resultaten van de reageerbuistesten bleek dat EGCG de groei van menselijk haar stimuleert. Voor het doen van aanbevelingen is echter meer onderzoek nodig.


Vitaminen en mineralen
Vitamine E is een krachtige antioxidant en kan ook een rol spelen bij AGA. Een onderzoek van de firma Carotech uit Maleisië, dat in 2009 op de Vitafoods International Conference in Genève werd gepresenteerd, onthulde dat een gepatenteerd vitamine E-complex – tocotrienol – haargroei bij mensen met AGA stimuleerde, en wel met 42 procent. In een acht maanden durend gerandomiseerd placebogecontroleerd onderzoek kregen 28 vrijwillige proefpersonen met AGA ofwel tocotrienol-complex (100 mg tocotrienol in totaal) of een placebo (een softgelcapsule met 600 mg sojaolie). De hoeveelheid hoofdhaar werd gemeten door het aantal haren over een tevoren vastgesteld huidoppervlak van twee bij twee centimeter te tellen. In de groep die tocotrienol kreeg was het aantal haren significant gestegen, met een gemiddelde van 41,8 procent. Acht deelnemers hadden meer dan 50 procent nieuwe haargroei. In de placebogroep daarentegen was geen significante toename te zien, en slechts één proefpersoon uit die groep had meer dan 20 procent meer haar gekregen. Deze resultaten zijn overigens nog niet officieel gepubliceerd.
Bij AGA kunnen wellicht ook andere antioxidanten helpen, zoals bètacaroteen, lycopeen, luteïne, zeaxanthine, zink en vitamine C, omdat ze − zoals bekend − vrije radicalen opruimen.
Zink kan van nut zijn, omdat het een essentiële cofactor is voor een aantal enzymen en betrokken is bij belangrijke functionele processen in het haarzakje. Hoewel klinische studies van AGA-patiënten ontbreken, laat een onderzoek bij mannen met alopecia areata (pleksgewijze haaruitval) bij negen van de vijftien onderzochte patiënten positieve therapeutische effecten zien van supplementen met zink.


Aromatherapie
Volgens het bewijs tot dusver kan dit de moeite van het proberen waard zijn. In een gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek van 86 patiënten met alopecia areata masseerde de helft zijn hoofdhuid elke dag met essentiële oliën (tijm, rozemarijn, lavendel en cederhout) in een basisolie. De andere helft gebruikte dagelijks alleen deze basisolie. Geconstateerd werd dat in de groep die essentiële oliën gebruikte, 44 procent verbetering ervoer ten opzichte van 15 procent in de controlegroep.
Een ander onderzoek, nu bij mannen en vrouwen met mannelijk-patroon kaalheid (MPK), duurde 26 weken en toonde aan dat essentiële oliën in combinatie met gepulseerde elektromagnetische veldtherapie − PEMF, een techniek die meestal wordt gebruikt om genezing van botfracturen te stimuleren − haarverlies significant kan beperken en de hoeveelheid haar bij meer dan de helft ten opzichte van placebo verbetert.
Low-level lasertherapie (LLLT)
Deze techniek is onlangs door de US Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor behandeling van haaruitval. Het is een niet-invasieve (uitwendige) therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van laagenergetische laserstralen om de haargroei te stimuleren. Vroeger moest men voor deze therapie naar een speciale kliniek, maar nu is die ook binnen het bereik van de consument gekomen voor thuisgebruik. De Hairmax Laserkam is zo’n apparaat voor thuisgebruik. Het is onlangs tegenover placebo getest bij 110 mannen met MPK in een gerandomiseerd gecontroleerd dubbelblind onderzoek. Vergeleken met de groep die een nepapparaat gebruikte, was het verschil met de Hairmax significant positief wat betreft haardichtheid en totale haargroei.
Een nadeel van deze behandeling is dat het apparaat nogal duur is. Het kost al gauw zo’n 500 euro, afhankelijk van het gewenste model.


Leefstijlverandering
Ook haaruitval kan hierdoor verbeteren. Volgens een rapport kunnen gebakken voedsel en rood vlees beter vermeden worden, om de werking te remmen van olie- en talgproducerende klieren waarin de 5-alfa-reductase-activiteit plaatsvindt. Hyperactieve klieren kunnen namelijk tot een hogere conversie naar DHT (dihydrotestosteron) leiden, wat op zijn beurt tot MPK kan leiden. Het rapport beveelt ook aan om zoetigheden als chocolade, snoepgoed en gebak te vermijden. Datzelfde geldt voor voedsel met kunstmatige smaakstoffen, toevoegingen en conserveringsmiddelen. Daarentegen zorgen spruiten, groene bladgroente, peulvruchten en noten, in combinatie met het dagelijks drinken van veel water voor de vereiste nutriënten voor gezond en glanzend haar.
Roken is nog zo’n gewoonte die vermeden moet worden. Zoals bekend, vermindert nicotine de bloedstroom naar de haarzakjes en kan ze bijdragen aan de productie van vrije radicalen in de haarwortels. In een studie werd een sterk verband gevonden tussen roken en het vóórkomen van AGA bij mannen.


Stamcelonderzoek
Momenteel richt het onderzoek zich op stamcellen als mogelijke toekomstige therapie voor kaalheid. Toen een team van wetenschappers kale en behaarde plekken van hoofdhuidmonsters van mannen met AGA vergeleek, constateerde men dat deze eenzelfde aantal stamcellen bevatten. Het grote verschil was echter dat de meeste stamcellen in de kale huidgedeelten zich niet tot een volgend stadium hadden ontwikkeld. Stamcellen die gerijpt waren tot zogeheten progenitorcellen waren tien tot honderd keer vaker aanwezig in behaarde huid dan in kale. Dat wijst erop dat ze mogelijk essentieel zijn voor nieuwe haargroei.
Momenteel buigt het onderzoeksteam van de University of Pennsylvania School of Medicine zich over de vraag waarom sommige stamcellen ‘slapend’ worden terwijl andere actief worden, in de hoop zo een middel tegen haaruitval te ontdekken. 

Haartransplantatie: de feiten
Haartransplantatie kent al een lange geschiedenis. Inmiddels kunnen de jongste technieken een heel natuurlijk effect bereiken. ‘Folliculaire unit extractie’ (FUE) is zo’n techniek. Het is een methode zonder hechtingen, waarbij onder plaatselijke verdoving haarzakjes uit het achterhoofd worden weggehaald met behulp van een op maat gemaakt microchirurgisch instrumentje. Vervolgens worden deze getransplanteerd in de kale plekken. Dit is een extreem arbeidsintensieve procedure, waardoor het ook de duurste vorm van haartransplantatie is. Een doorsneebehandeling kost al snel ruim 7000 euro en meerdere behandelingen kunnen nodig zijn.
Hoewel de traditionelere technieken goedkoper zijn, kan het totaalbedrag nog steeds oplopen tot zo rond de 10.000 euro − afhankelijk van de hoeveelheid haarverlies.
Behalve dit nogal pittige prijskaartje is een ander nadeel van haartransplantatie dat het niet zonder risico’s is. Gangbare bijwerkingen zijn pijn, zwelling en korstvorming, terwijl − gelukkig wat minder vaak − ook bloedingen en infectie voorkomen.
Een ander aspect om rekening mee te houden is dat sommige technieken zichtbare littekens achterlaten op de plek waar het donorhaar is weggehaald.
En ten slotte: zelfs wanneer het allemaal perfect en zonder littekenvorming is verlopen, vormt haartransplantatie geen remedie tegen haaruitval. Dat proces gaat gewoon door, waardoor ook het getransplanteerde haar weer kan gaan uitvallen.

bottom of page