page contents google-site-verification: google8df8633fe237b8b0.html
top of page

Handige huismiddeltjes voor het hele gezin

 

Hieronder vindt u twaalf natuurlijke remedies, waarvan de meeste waarschijnlijk gewoon in uw keukenkastje liggen. Deze huismiddeltjes, die wetenschappelijk zijn onderbouwd, kunt u gebruiken om kleine letsels en kwalen te behandelen.

 

1 Uien bij lichte brandwonden
U wist waarschijnlijk al dat u bij lichte brandwonden de huid enkele minuten met zo heet mogelijk water moet spoelen. Maar wist u ook dat uien het herstel bevorderen? Leg na het spoelen met water enkele uienringen op de brandwond en verbind deze daarna losjes met plastic huishoudfolie. Huishoudfolie is steriel als u de eerste paar centimeter van de rol weggooit. Op deze manier blijft de brandwond zichtbaar en kan de ui zijn helende werk doen.
Er wordt weleens gezegd dat het eiwit van een ei helpt bij lichte brandwonden: het zou een beschermend laagje over de brandwond vormen dat verdere beschadiging voorkomt. Ook zou het belangrijke eiwitten in de huid terugbrengen die nodig zijn voor het herstelproces. Maar daar klopt niets van! Eiwit kan juist extra complicaties veroorzaken, zoals infecties. Beperk u bij lichte brandwonden waarbij de huid nog intact is, daarom tot spoelen met heet water en gesneden ui. Bij ernstigere brandwonden dient u een arts of andere medische deskundige te raadplegen.

 

2 Sesamolie bij een verstopte neus
Sesamolie is rijk aan calcium, koper, ijzer, magnesium, vitamine B6 en vitamine E, en bevat ook veel zink en onverzadigde vetzuren. Als u last van een verstopte neus hebt, vul dan een lege neusverstuiver met sesamolie en gebruik de olie als neusspray. Dat blijkt veel beter te werken dan de neussprays met fysiologische zoutoplossing die u bij de apotheek of drogist kunt kopen.

 

3 Selderij en steranijs bij opvliegers
Bent u in de overgang en hebt u last van opvliegers? Drink dan twee keer per dag een glas vers biologisch groentesap – met tomaat, selderij, komkommer, venkel, dille en een sterretje steranijs. Dit vermindert hinderlijke opvliegers en helpt u er misschien zelfs helemaal vanaf.
Selderij, venkel, steranijs en dille bevatten anethol, een oestrogeenachtige stof die gunstig werkt maar niet de risico’s van een hormoonbehandeling heeft. Ze bevatten ook lycopeen, caroteen, vitamine A en C, belangrijke zouten, anthocyanen en andere antioxidanten. De tomaat en komkommer zorgen verder voor een aangename gazpachoachtige smaak. Als u geen zin hebt om groentesap te maken, dan kunt u ook tweemaal per dag een handjevol anijszaadjes eten. Vaak werkt dat net zo goed.

 

4 Laurierblad bij oorpijn
Laurierblaadjes bevatten eucalyptol (cineool), een stof die pijnstillend werkt. Ze helpen uitstekend tegen oorpijn. Kook twee of drie laurierblaadjes in ongeveer 60 ml water. Haal na een kwartier de blaadjes eruit, laat het kookvocht even afkoelen en druppel het warme aftreksel in uw oor. Stop daarna een watje in uw oor en laat het middel een nacht werken.

 

5 Bananen tegen kramp
Als u veel zweet, verliest u magnesium. Een tekort aan dit essentiële mineraal kan spierkrampen veroorzaken. Wat u allereerst kunt doen, is de verkrampte spier masseren met magnesiumolie of olie met Hypericum perforatum (sint-janskruid). Beide geven meestal snel verlichting. Vaak wordt ook geadviseerd om tonic te drinken, omdat de kinine in deze frisdrank de kramp zou verhelpen. Maar dat is een fabeltje.
U kunt kramp wel voorkomen door magnesiumrijke voedingsmiddelen te eten: donkergroene bladgroentes, pompoenzaden, makreel, peulvruchten, avocado’s, bananen, vijgen en pure chocolade. Het is algemeen bekend dat zwangere vrouwen met een laag magnesiumgehalte vaker last van spierkrampen hebben. Als zij extra magnesium gebruiken, lost dat probleem zich vaak op. Ook mensen die regelmatig last van nachtelijke spierkramp hebben en ’s nachts wakker worden door kramp in hun kuit of voet, hebben baat bij extra magnesium.

 

6 Chilipepers bij stijve, pijnlijke spieren
Hete pepers bevatten capsaïcine, een stof die de bloedcirculatie stimuleert en goed werkt als lokale pijnstiller. Verwarm drie eetlepels vers geraspte chilipepers gedurende tien minuten in 250 ml plantaardige olie. Giet de olie daarna in een kom en laat deze afkoelen. Trek handschoenen aan en wrijf de pijnlijke spieren in met het pepermengsel. Dit zorgt voor een snelle verlichting van de pijn.

 

7 Aardappels bij gewrichtspijn
Warmte stimuleert de bloed- en lymfecirculatie, en omdat aardappels enige tijd warmte kunnen vasthouden, zijn ze ideaal om als warmtepakking te gebruiken bij pijnlijke spieren en gewrichten. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat dergelijke warmtepakkingen enige verlichting bieden bij lage rugpijn.
Een warmtepakking met aardappels maakt u als volgt: kook de aardappels in hun schil totdat ze zacht zijn, stamp ze tot puree en wikkel de puree in plastic huishoudfolie. Leg een handdoek op de pijnlijke spieren die u wilt behandelen, met daarop de aardappelpakking. Zodra de aardappels iets zijn afgekoeld, kunt u de handdoek weghalen en de pakking direct op de huid leggen.

8 Citroen bij jeuk
Hebt u last van jeuk na een insectenbeet? Leg dan een schijfje citroen op de beet. Citroen werkt desinfecterend, koelend en verzachtend. Citroen kunt u ook gebruiken om pittig voedsel minder scherp te maken. Sprenkel een beetje citroensap over uw hete currygerecht en u zult zien dat de smaak een stuk milder wordt.

9 Kruidenthee bij keelpijn en verkoudheid
Als u schor bent en keelpijn hebt, gorgel dan dagelijks zes keer met hibiscusthee (Hibiscus sabdariffa). Deze thee maakt u met twee eetlepels fijngesneden, gedroogde hibiscusbloemblaadjes in 250 ml water.
Een middel dat snel werkt bij verkoudheid met een loopneus en hoesten is vlierbloesemthee (Sambucus nigra). Drink dagelijks drie tot vijf kopjes thee, die u maakt door een theelepel fijngesneden vlierbloesem in een kopje kokend water te laten trekken. Als u hierdoor gaat zweten, kunt u het best bedrust houden.

10 Kwark bij verstuikingen
In kwark zit veel caseïne, een melkeiwit dat via de huid zwellingen laat slinken, de pijn bestrijdt en ontstekingen remt. Breng de kwark mesdik aan op een gaasje of een ander stukje textiel en leg dat met de kwarkzijde naar beneden minstens twintig minuten op de pijnlijke plek.

11 Amandels bij brandend maagzuur
Als u amandels goed fijnkauwt, ontstaat een basische brij die het maagzuur neutraliseert en uw maagzuurklachten helpt bestrijden. Let op: gebruik geen amandelmelk, want die werkt juist verzurend.

 

12 Azijn bij kwallenbeten
Als u door een kwal bent gebeten, gebruik dan nooit zoet water, alcohol of spiritus om uw huid te spoelen. Dat maakt de pijn en het brandende gevoel namelijk heviger. Een veelgehoord advies is spoelen met urine, maar dat heeft meestal hetzelfde ongewenste effect.
Wat u wel kunt doen, is de kwallenbeet spoelen met keukenazijn (4 tot 6 procent azijnzuur). Dat schakelt de netelcellen (cnidocyten) uit. Let op! Het Nederlandse Rode Kruis meldt dat azijn bij sommige tropische kwallenbeten weliswaar levensreddend kan zijn, maar dat u geen azijn moet gebruiken bij Noordzeekwallen. Spoel de kwallenbeet in plaats daarvan met zo heet mogelijk water.
Ten slotte kunt u heel voorzichtig de restjes van de tentakels verwijderen door ze met een bankpasje of mesje zachtjes van uw huid te schrapen. Spoel de huid daarna met zeewater.

 

 

bottom of page